ANSAMBEL FRANČIČ

V ansamblu igra vsa družina

Slavko Frančič najprej sam, potem ustanovil trio in ansambel. Navdušil ga je oče Lojze, ki je desetletja nastopal po ohcetih.
Fotografija: Vsi Frančičevi in Rolihovi FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Vsi Frančičevi in Rolihovi FOTO: osebni arhiv

Ansambel Frančič iz Čadraž pri Šentjerneju, zagotovo eden najbolj prepoznavnih narodno-zabavnih ansamblov na Dolenjskem, praznuje četrt stoletja. Temelje za družinski ansambel je pred desetletji položil že oče Lojze, prvi godec v družini, ki je bil pravi ljudski muzikant in je dolga leta, pravzaprav desetletja, zabaval ljudi na ohcetih, te so nekoč trajale tudi po tri dni skupaj. Dobro je poznal vse običaje in navade ob porokah ter jih skrbno prenesel na sina Slavka. Lojzetova harmonika je utihnila prehitro, 12. decembra je minilo že 20 let, a vendar ostaja njemu posvečena pesem Godcu v spomin.
 

Harmonika ni bila dovolj


Očetovo vlogo je počasi prevzel sin Slavko, ki je kar 15 let nastopal sam, leta 1994 pa spoznal, da samo harmonika ni dovolj za razna praznovanja, zato se mu je porodila ideja, da ustanovi Trio Frančič. Člana je poiskal kar pod domačo streho; pridružila sta se mu hčerka Branka in sin Matjaž. Izdali so dve zgoščenki, posvečeni Šentjernejski dolini, in sicer Šentjernejsko vabilo ter Jernejevo.

Vsi Frančičevi in Rolihovi FOTO: osebni arhiv
Vsi Frančičevi in Rolihovi FOTO: osebni arhiv
Leta 2001 se jim je pridružil Brankin mož Andrej Rolih, in takrat so se preimenovali v Ansambel Frančič. V sedmih letih skupnega sodelovanja so se udeležili nekaj festivalov in posneli dve CD-plošči z naslovom Šentjernejski petjeln in Mlada žena. Včasih je priskočila na pomoč Matjaževa žena Anja Frančič. Nekaj let je z ansamblom nastopal na harmoniki Rok Zupančič, zadnja tri leta pa je njihov harmonikar Kristjan Avbar iz Zameškega.

Veliko pesmi so posvetili Šentjernejski dolini, na katero so zelo ponosni. Po njihovi zaslugi Slovenija pozna pesmi Šentjernejsko vabilo, Jernejevo, Šentjernejski petjeln in še mnoge druge, za katere je besedila napisal Jože Grgovič. Igrajo na porokah, veselicah, abrahamih, z glasbo polepšajo poročni obred in vse prireditve začinijo z obilico humorja. Udeležujejo se različnih festivalov; Vurberk, Graška gora, Števerjan, Cerkvenjak, Odmev z Boča, Zaigrajmo in zapojmo, Novoletni festival Dolenjske Toplice.


Prejeli so kar nekaj nagrad, najbolj ponosni pa so na prvo nagrado strokovne žirije za izvirnost za skladbo Kruh in sol (Zaigrajmo in zapojmo), drugo nagrado televizijskih gledalcev (Zaigrajmo in zapojmo), nagrado občine Šentjernej za delovanje na kulturnem področju ter na zlatega slovenskega slavčka 2006 za priljubljenost narodno-zabavne glasbe v Sloveniji. Ansambel Frančič je zapisan tudi v veliki knjigi Vsi najboljši muzikanti avtorja Ivana Sivca

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije