REGGAE VALČEK

Unikatno miganje

Ansambel Unikat iz Gorice pri Slivnici se odmika od narodno-zabavnega zvena, a spoštuje tudi tradicijo.
Fotografija: Preoblekli so skladbo Srce ne razume.
Odpri galerijo
Preoblekli so skladbo Srce ne razume.

Ansambel Unikat, ki je na sceni od leta 2000, poleg polk in valčkov vedno več časa namenja tudi drugim zvrstem. Predvsem baladam. Njihov najuspešnejši valček Srce ne razume pa so na novo posneli v slogu reggaeja.

Letošnji prvi september je bil za mnoge poseben dan. Med temi so tudi člani Ansambla Unikat iz Gorice pri Slivnici, ki ga je harmonikar Davor Pušnik ustanovil pri rosnih 13 letih. Letos mineva 21 let, odkar so prisotni na sceni, ob Davorju pa so člani še Matic Supovec, pevka Andreja Črešnar Pungaršek, Andrej Sluga in Bogdan Kene, ki se je zasedbi pridružil pred štirimi leti.

Na začetku poti so zasloveli z uspešnico Ne cukaj me za kitki, ki je še danes ena najbolj prepoznavnih polk, pozneje pa so ustvarili vrsto avtorskih skladb, ki so jih poslušalci povsem usvojili. V zadnjem času so to predvsem valčki pa tudi pop balade, ker se med inštrumenti znajdejo tudi električna kitara in cujon, pa to pomeni, da se nekoliko odmikajo od tradicionalnega zvena narodno-zabavnih polk in valčkov. A seveda ostajajo zvesti tudi Avsenikovim in Slakovim vižam, in če je druščina prava, jih odigrajo z vsem žarom. Pred štirimi leti so ustvarili valček z naslovom Srce ne razume, ki ima na youtubu v narodno-zabavni različici že krepko čez poldrugi milijon ogledov.

Melodijo zanj je napisal Matic Supovec, besedilo je delo Vere Šolinc, ki je popisala nesrečno ljubezensko zgodbo dveh mladih, ki sta se po veliko srečnih skupnih trenutkih za vedno razšla. Zdaj pa je dobil priredbo. »Ta se je – kakopak – porodila v Matičevi glavi na eni od karantenskih vaj, preostali člani pa smo bili nad njegovo idejo takoj navdušeni,« nam pove Davor Pušnik. In doda: »Seveda pa priredbe v reggae stilu, ki je nam vsem zelo ljub, ne bi mogli posneti brez naših glasbenih prijateljev. V studiu Zibelnik so se nam v brass sekciji pridružili Tomaž Boškin (pozavna), Aljoša Jurkošek (trobenta) in Rudi Javornik (saksofon), priredba pa je delo Marka Bezovška

Unikatovci zdaj upajo, da bo ljudem priredba všeč in bodo ob poslušanju veselo migali z boki. So pa v preteklosti naredili več priredb pesmi drugih glasbenikov, denimo Jana Plestenjaka, Nine Pušlar in tudi Eda Sheerana. Za najnovejšo priredbo lastnega valčka pa so na turistični kmetiji Marjanca v Spodnji Kostrivnici blizu Rogaške Slatine posneli videospot.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije