Umrl oče rock'n'rolla

Znan je bil po živahnih nastopih, kričanju in vpadljivih kostumih.
Fotografija: Navduševal je z divjimi nastopi in cvilečimi kriki.
Odpri galerijo
Navduševal je z divjimi nastopi in cvilečimi kriki.

Umrl je Little Richard, eden od pionirjev rock'n'rolla, star je bil 87 let. Richard Penniman, kot je bilo njegovo pravo ime, se je rodil v Georgii decembra 1932, zadnja leta pa je bil slabega zdravja, imel je težave s kolkom, utrpel je možgansko kap in infarkt. Glasbenikovo smrt je potrdil njegov sin Danny Penniman, Richardov agent Dick Allen pa je dodal: »Little Richard je umrl v Nashvillu zaradi kostnega raka. Leta se je boril z boleznijo. Nazadnje sva govorila pred dvema tednoma.«
Navduševal je z divjimi nastopi in cvilečimi kriki.
Navduševal je z divjimi nastopi in cvilečimi kriki.

Njegova kariera se je začela konec 40. let prejšnjega stoletja, preboj pa mu je uspel, ko je presedlal k založbi Specialty Records leta 1955, in izdal divje single – Tutti Frutti, Long Tall Sally, Rip It Up, The Girl Can’t Help It, Lucille, Keep A-Knockin’ and Good Golly, Miss Molly –, zaradi katerih je bil zvezda na obeh straneh Atlantika.

Blues je preobrazil v vročično novo obliko rock'n'rolla, zaslovel je po divjem slogu, ekstravagantnih kostumih in črno obrobljenih očeh, značilnih brčicah, bujni frizuri, ki jo je utrdil s krompirjevim škrobom; s cvilečimi kriki je bil navdih številnim umetnikom, tudi Princeu, njegov zvok so oponašali in njegove skladbe izvajali mnogi, med njimi Buddy Holly, Jerry Lee Lewis in Elvis Presley.


Skladba Tutti Frutti (uspešnica je prodala več kot milijon plošč) z besedilom »awopbopaloobop alopbamboom« in igranje klavirja z nogo na tipkah so se zapisali v glasbene anale. Bil je med prvimi rockovskimi glasbeniki, ki so ga sprejeli v Rock And Roll Hall Of Fame: v muzeju slavnih je dobil častno mesto že leta 1986. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije