MARTINOV GODEC 2019

Učenec, ki že uči učence

Dijak drugega letnika srednje tehniške šole v Kopru priznanja in pokale na harmonikarskih tekmovanjih osvaja kot za šalo.
Fotografija: Gašper Fabjančič s harmoniko preživi precej časa. FOTO: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
Gašper Fabjančič s harmoniko preživi precej časa. FOTO: OSEBNI ARHIV

»Morda je zanimivo, da nihče v moji družini ni glasbenik. Mene pa harmonika spremlja že več kot desetletje. Prvo sem dobil pri rosnih petih letih, pozneje sem se je začel tudi učiti, pa sami vidite, kaj je nastalo iz tega,« pravi Gašper Fabjančič, ki nam brez zadrege zaupa, kaj so njegove sanje.
Mladi harmonikarski virtuoz si želi postati profesionalni glasbenik in učitelj. FOTO: OSEBNI ARHIV
Mladi harmonikarski virtuoz si želi postati profesionalni glasbenik in učitelj. FOTO: OSEBNI ARHIV

»Želim si postati profesionalni glasbenik in da bi svoje znanje harmonike, ki sem ga prejel od profesorja Zorana Lupinca, tudi jaz uspešno prenašal na druge. Trenutno že imam dva učenca,« še pove mladi Primorec, ki poleg diatonične, s katero osvaja lovorike, igra tudi klavirsko harmoniko, bas kitaro in kitaro. A se je teh inštrumentov naučil sam.
 

Leto je začel pri Avseniku


»S profesorjem Zoranom Lupincem se zelo dobro razumeva. On je zame eden najboljših oziroma kar najboljši profesor harmonike daleč naokoli. Letos pa sva sestavila tak program, da sem se z vseh tekmovanj vrnil z nagrado, največkrat zlato oziroma prvim mestom,« nam še pove Gašper, ki letos že končuje glasbeno šolo.


Leto je začel na tekmovanju za nagrado avsenik v Begunjah, kjer je prejel zlato priznanje. Prvo mesto v svoji kategoriji je osvojil tudi na tekmovanju Primorska frajtonarca 2019 in postal tudi absolutni zmagovalec. Prav tako je zlato priznanje osvojil na Grand prixu v Portorožu, z drugo nagrado pa se je vrnil z mednarodnega tekmovanja Mehfest v Beogradu. Prav tako je drugo mesto in naslov evropskega podprvaka osvojil na evropskem prvenstvu v Attimisu, prvo mesto v svoji kategoriji je bilo njegovo tudi na tekmovanju za pokal Postojnske jame, zlato medaljo in priznanje pa je osvojil na svetovnem prvenstvu v Portorožu.

Med tekmovalci iz 13 držav v italijanskem Castelfidardu je zasedel 10. mesto v svoji kategoriji, nedavno je osvojil tudi naziv Martinov godec 2019, prav tako je bilo njegovo prvo mesto v kategoriji na mednarodnem tekmovanju v Murski Soboti.
 

Kolo in prijatelji


Poleg vsega naštetega ima seveda še veliko zlatih priznanj iz prejšnjih, nič manj uspešnih tekmovalnih let. A noben uspeh ni samoumeven in tudi Gašper zato s harmoniko preživi veliko časa. Vsak dan se njegovi prsti sprehajajo po njenih gumbih vsaj eno uro, pred tekmovanji pa tudi do štiri ure. Enkrat na teden vadi tudi vse druge inštrumente, ki jih prav tako igra.


»Če mi ostane kaj prostega časa, ga najraje izkoristim za kolesarjenje in druženje s prijatelji,« pravi harmonikar, ki ima veliko sledilcev na družabnem omrežju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije