SLAVC KOVAČIČ

Svojemu idolu je zapel na obletnico smrti

Lennonov vpliv je prisoten v vseh Slavčevih pesmih.
Fotografija: Slavc je na obletnico smrti Lenonna zanj zapel nekaj njegovih pesmi. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Slavc je na obletnico smrti Lenonna zanj zapel nekaj njegovih pesmi. FOTO: osebni arhiv

Za članom legendarne skupine Čudežna polja Slavcem Kovačičem je že več kot 50 let profesionalne glasbene kariere. Glavni vokalist in bas kitarist v Čudežnih poljih pa je tudi zabavljač otroške publike s priljubljenim likom Spidi iz Mehike. Poleg tega kot avtor in mentor vedno večje skupine otrok kali nove glasbene zvezde, ki se predstavijo na otroških festivalih.

Slavc z likom Spidija zabava otroke. FOTO: osebni arhiv
Slavc z likom Spidija zabava otroke. FOTO: osebni arhiv

Njegovi glasbeni začetki segajo daleč nazaj, tja do legendarne svetovne skupine Beatles, ki je pravzaprav bila njegov navdih in idol. »John Lennon je tisti, ki me je med Beatli najbolj fasciniral od samega začetka v zgodnjih 60., ko sem opustil atletiko in se aktivno priključil glasbenemu in družbenemu novemu, revolucionarnemu valu tistega časa. John je bil točno takšen, kot sem se trudil biti tudi sam, bil je v vsem moj nesporni idol. Njegov vpliv je bil prisoten v mojih avtorskih pesmih, besedilih, videzu – frizura, oblačila, očala, pozneje brada ... in celo imitacija glasu,« je povedal Slavc, ki ga je, tako kot vso svetovno javnost, zelo pretresla smrt glasbene legende.

John Lennon, član skupine Beatles, je umrl pod streli 8. decembra 1980.
John Lennon, član skupine Beatles, je umrl pod streli 8. decembra 1980.

»Ko je bil 8. 12. 1980 ubit in smo Čudežniki v nekaj mesecih zložili venček njihovih uspešnic, se nismo niti zavedali, da smo bili prva cover skupina Beatlov v Evropi. Iz rok smo izpustili evropsko kariero, v katero so nas silili tuji menedžerji. To smo razumeli šele kasneje. Ne glede na to je Lennon ostajal z mano tako, da sem napisal  slovenski besedili za Nowhere man – Novi dan in You're gonna lose that girl – Madona, ljubim jo, kar smo tudi posneli in izdali. Oto Pestner, ki je bil producent, me od takrat kliče samo še Lennon in verjamem, da se tudi v pesmih, ki jih skladam in pišem za mladino, da prepoznati Johnov stil. V spomin na mojega idola sem na njegovo obletnico zaigral Imagine in še nekaj njegovih in pomislil, morda pa celo sliši tam nekje ...«

John Lennon je bil rojen 9. oktobra 1940. Leta 1960 sta s Paulom McCartneyjem ustanovila skupino The Beatles, ki je zaznamovala 60. leta prejšnjega stoletja in prodala več kot milijardo plošč po svetu. Po razpadu skupine je nadaljeval samostojno kariero in med drugim ustvaril mirovniško himno Imagine. V New Yorku ga je 8. decembra 1980 ustrelil Mark David Chapman.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas