ZAPUSTIL JIH JE

Šok! Okrogli muzikanti ostali brez harmonikarja

Andrej Toplišek, glasbenik in komponist šokiral narodno-zabavno sceno. Legenda jazza in oberkraina avtor večine melodij ansambla Okrogli muzikanti.
Fotografija: Andrej Toplišek je doma v Rogaški Slatini, kjer bo odslej pogosteje v optiki, glasbeno pot pa bo nadaljeval v manjši zasedbi Trio Toplišek.
Odpri galerijo
Andrej Toplišek je doma v Rogaški Slatini, kjer bo odslej pogosteje v optiki, glasbeno pot pa bo nadaljeval v manjši zasedbi Trio Toplišek.

Čeprav se je v glasbenih krogih o tem šušljalo že nekaj časa, je priznanje Andreja Topliška, odličnega vokalista, harmonikarja in vsestranskega inštrumentalista ter avtorja mnogih melodij Okroglih muzikantov, da po 20 letih zapušča ta priznani ansambel, znan tudi v tujini, šokiralo dobršen del narodno-zabavne scene.
Andrej Toplišek je doma v Rogaški Slatini, kjer bo odslej pogosteje v optiki, glasbeno pot pa bo nadaljeval v manjši zasedbi Trio Toplišek.
Andrej Toplišek je doma v Rogaški Slatini, kjer bo odslej pogosteje v optiki, glasbeno pot pa bo nadaljeval v manjši zasedbi Trio Toplišek.

»Prišel je čas, da se od te zasedbe poslovim. Vsak človek v svoji življenjski knjigi enkrat obrne list naprej in tako ga obračam tudi jaz. Z Okroglimi muzikanti smo v skoraj 20 letih prevandrali veliko krajev in držav, prevozili ogromno kilometrov in prebedeli nešteto noči. A pride čas, ko moraš posvetiti več časa družini, ki me je vedno podpirala, in se ustaliti v rednem poklicu in na življenje pogledati iz drugega zornega kota, skozi druga očala. Seveda pa glasba ostaja moja zvesta sopotnica, vendar v manjši, a zelo iskrivi zasedbi Tria Toplišek. Hvala vsem za lepe trenutke, ki smo jih preživeli skupaj, Okroglim muzikantom pa vse dobro tudi vnaprej,« se je od glasbenih sopotnikov Francija Vrbovška, Leona in Robija Polanca ter Marka Mastnaka poslovil Andrej, ki je po poklicu optik, a ga je glasba odnesla v profesionalne vode.
Dve desetletji so bili skupaj in prepotovali veliko krajev in držav.
Dve desetletji so bili skupaj in prepotovali veliko krajev in držav.

Lani je praznoval 30-letnico druženja s harmoniko. Glasbi torej ni pomahal v slovo, je pa res, da ga bo zdaj pogosteje kot na odru mogoče videti v njegovi optiki sredi Rogaške Slatine, kamor se vrača po 12 letih in bo nadaljeval družinsko tradicijo. Še vedno bo občasno tudi v studiu, v katerem je že doslej posnel vse svoje avtorske projekte: pred desetimi leti prvo avtorsko zgoščenko z naslovom Andrej Toplišek Alpengold, kmalu za njo še zgoščenko Music Around the world, tretji samostojni album pa je posvetil jazzu.


Zanimivo, da po njegovih stopinjah že stopata sinova Aljaž in Andraž, na kar sta z ženo Barbaro zelo ponosna. In prav družina je tista, ki je Andreju, ki je napisal večino melodij, ki so jih Okrogli muzikanti prispevali v glasbeno zakladnico, ves čas stala ob strani. Še najbolj si ga bodo poslušalci zapomnili kot avtorja in pevca v dveh valčkih, Zvonar in Po svoji poti grem, pa seveda tudi drugih.

Da je s svojo odločitvijo precej šokiral glasbene prijatelje, se je dalo razbrati tudi iz številnih komentarjev. Tako je, denimo, glasbenik Milan Pogladič napisal: »Mojster harmonike ... presenetil si nas. Škoda, ker ste bili z Okroglimi muzikanti ena najboljših zasedb, in na narodno-zabavni sceni te bomo pogrešali.«


Tilen Selič pa: »Manjkal nam boš pri Okroglih …« Oglasil se je tudi harmonikar Toni Sotošek: »Andrej, kakor koli si se odločil, sreče ti želim na nadaljnji poti, dosedanjo si pri Okroglih resnično zaznamoval!« Brez dvoma. Toda Andrej bo šel naprej po svoji poti, Okrogli muzikanti pa bodo nadaljevali z novim harmonikarjem. Kdo bo to, bodo fantje razkrili v kratkem. Mi pa bomo seveda to objavili. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas