HUDA BOLEZEN

Slovo glasbenika, ki se je v srca mnogih zapisal s Čebelico Majo

Umrl je v 81. letu starosti. 
Fotografija: Karel Gott je umrl v 81. letu starosti. FOTO: Petr Josek Snr, Reuters
Odpri galerijo
Karel Gott je umrl v 81. letu starosti. FOTO: Petr Josek Snr, Reuters

PRAGA –  V 81. letu starosti je umrl češki glasbenik Karel Gott. Še posebej je bil priljubljen v Nemčiji, kjer so ga klicali tudi Sinatra vzhoda. V Sloveniji je poznan zaradi risanke Čebelica Maja, za katero je zapel uvodno pesem v češčini, slovaščini in nemščini; v slovenski različici jo je zapel Janko Ropret.

»Z najglobljo žalostjo v srcu sporočam, da je v torek malo pred polnočjo po hudi bolezni umrl moj ljubljeni mož Karel Gott,« je na glasbenikovi spletni strani zapisala njegova žena Ivana Gottova. Dodala je, da je umrl doma v spanju, obdan z družino. Legendarni pevec se je zadnja leta boril z levkemijo, septembra je bil zaradi tega tudi hospitaliziran.

»Izjemno žalostna novica za celotno državo. Karel Gott je bil pravi umetnik, ki se je razdajal drugim,« je dejal češki predsednik Miloš Zeman. Češki premier Andrej Babiš pa je povedal, da bo vladi predlagal pogreb z državnimi častmi v praški katedrali sv. Vida.
Karel Gott je umrl v 81. letu starosti. FOTO: Petr Josek Snr, Reuters
Karel Gott je umrl v 81. letu starosti. FOTO: Petr Josek Snr, Reuters

V 60-letni karieri je Gott izdal več kot 100 albumov, prodal več kot 23 milijonov kopij samo v Nemčiji in več kot 100 milijonov albumov po svetu. Med drugim je znan tudi po priredbi uspešnice Roya Orbisona Pretty Woman.

Gott se je rodil 14. julija 1939. Preden je študiral operno petje, se je izučil za elektromehanika. Zaslovel je v 60. letih minulega stoletja s turnejami po ZDA in Zahodni Nemčiji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije