Slovenski pozdrav v živo doma

V treh dneh so se ustvarjalci domislili odlične ideje, odziv je bil izjemen. Blaž Švab vodi oddajo sam, v studiu le dva snemalca in asistentka režije.
Fotografija: Blaž Švab je v studiu sam.
Odpri galerijo
Blaž Švab je v studiu sam.

Trenutne izredne razmere zaradi pandemije koronavirusa od vseh terjajo veliko potrpljenja, a hkrati je ta čas še kako primeren za rojevanje novih idej, ki v običajnih razmerah verjetno nikoli ne bi padle na plodna tla. Ustvarjalci priljubljene oddaje Slovenski pozdrav, v kateri imajo glavno besedo seveda glasbeniki, so se najprej vdali v usodo, da oddaj do nadaljnjega pač ne bo.

Darja Gajšek oddaje ni vodila, je pa doma zaigrala na harmoniko, sicer pa prav tako od doma poučuje svoje učence po skypu.
Darja Gajšek oddaje ni vodila, je pa doma zaigrala na harmoniko, sicer pa prav tako od doma poučuje svoje učence po skypu.

Snemali so jih namreč v gostilni Pri Jožovcu v Begunjah (Avsenikovi gostilni), ki je v tem času tako in tako zaprta, in to v navzočnosti velikega občinstva. Ne le to, v oddaji so nastopali ansambli, ki so se potegovali za vstopnico za finale festivala Slovenska polka in valček, navadno po štirje ali še več, da o televizijski ekipi in vseh drugih niti ne govorimo.

Potem pa se je uredniku razvedrilnega programa TV Slovenija Vanji Vardjanu tako rekoč v zadnjem hipu porodila odlična zamisel, in ta se je izkazala za izvedljivo, oddajo pa jim je uspelo pripraviti v pičlih treh dneh! Tako se je rodila oddaja Slovenski pozdrav doma. Dobesedno doma, pri glasbenikih, ki so nam v svojih dnevnih sobah, na sedežnih garniturah ali svojih studiih v živo pripravili prave glasbene poslastice, posneli pa so jih njihovi najbližji.

Na harmoniko je od doma zaigral tudi Jure Mlinšek, harmonikar Ansambla Naveza.
Na harmoniko je od doma zaigral tudi Jure Mlinšek, harmonikar Ansambla Naveza.

»V studiu so bili, poleg mene, ki sem ostal sam, brez Darje, le še trije. Dva za kamero, seveda vsak za svojo, in asistentka režije, vsi so nosili masko in rokavice, da ne bi ogrožali drug drugega. Režiser Aljaž Bastič je poskrbel, da je posnetke, ki so nam jih glasbeniki poslali, v montaži združil in uredil v smiselno celoto,« nam je orisal nastanek oddaje voditelj in scenarist Blaž Švab. Že v prvi oddaji je pelo in igralo doma v živo več kot 25 glasbenikov in glasbenih družin. Odziv glasbenikov je bil izjemen, prav tako odziv gledalcev po prvi oddaji. Že ta petek bomo videli šopek novih nastopajočih, in tako bo, vse dokler se ne bo ekipa vrnila v Begunje, kjer bodo nadaljevali predstavitev 15 ansamblov, ki še čakajo na vstopnico za festival Slovenska polka in valček, nova generacija.


Koga smo videli v prvi oddaji? Pevca Dejana Vunjaka, ki trenutno doma ne poje, temveč si ureja sobo za vaje in si krajša čas z lepljenjem mavčnih plošč. Harmonikar Modrijanov Rok Švab je s sinkom Stašem in hčerkico Nejli zapel in zaigral Mi se imamo radi, njegov soimenjak Rok Kompara, harmonikar Ansambla Akordi, pa Slakov nežni valček Popotnik. Poskočni Dejan iz Laškega je vsem pokazal svojo babi Ano, na kitaro pa so zabrenkali in zapeli Marko Vozelj, mladi Dolenjec Lado Šurla, prifarski muzikant Mitja Ferenc in gad David Novak. Zapele in zaigrale so nam glasbene družine Zemetovi iz Dravograda, Goličnikovi iz Velenja, Sotoškovi iz Krškega, družina Toneta Rusa z Vrzdenca pri Horjulu ter devetčlanska družina Lazar iz Jagnjenice pri Radečah. Videli smo pevki Alyo in Manco Špik, ki pa nista peli: prva je pripravljala nekaj sladkega za mamin rojstni dan, druga pa regratovo solato. Zato da sta dokazali, da se znajdeta tudi v kuhinji.


Vsak ob svojem klavirju sta zaigrala in zapela Nina Pušlar in Aleš Bartol, član Mambo Kings, harmoniko sta vzela v roke Jure Mlinšek iz Ansambla Naveza in Darja Gajšek, oba sta tudi zapela. Videli in slišali smo še harmonikarja Mateja Banovška s hčerko Tjašo, nekoliko okrnjen Ansambel Saša Avsenika in priložnostni kvintet, ki so ga sestavili Davor Črešnik, Jan Junger, Alen Kotnik, Klemen Pešl in Žan Mernik, ki so vsak zase doma zaigrali na harmoniko, klarinet, trobento, bariton in kitaro, skupaj pa je zvenelo izjemno in upamo, da jih bomo slišali še kdaj. Skratka, Slovenski pozdrav se je iz Begunj začasno preselil v domove naših glasbenikov, kar je poseben privilegij, zato se spet potrjuje tisti znani rek, da je vsaka stvar za nekaj dobra. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije