LASTNA PESEM

Slovenka pri komaj 14 letih ustanovila ansambel

Amanda Lipuš je veliko nastopala predvsem po Nemčiji, kjer se je rodila. Po letih posvečanja družini, ki si jo je ustvarila v Oplotnici, je posnela lastno pesem.
Fotografija: Bila je aktivna pevka pri različnih ansamblih v Avstriji. FOTO: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
Bila je aktivna pevka pri različnih ansamblih v Avstriji. FOTO: OSEBNI ARHIV

Če ljubezen je kakor cvet je skladba, ki sta jo ustvarila Dušan Zore (glasbo in aranžma) ter Drago Horvat (besedilo) za pevko Amando Lipuš, ki ima za seboj dolgo in zanimivo glasbeno pot – končala jo je leta 2003, ko si je ustvarila družino. »Zdaj ko sta moja sinova, dvojčka, že velika, ljubezen do glasbe pa še vedno gori, sem se odločila, da se vrnem na glasbene odre, tokrat prvič kot solistka,« pravi Amanda in se predstavlja s skladbo, ki opeva srečno ljubezen.

Amanda, ki se je pred poroko pisala Javernik, se je sicer pred 47 leti rodila v Nemčiji, tam je preživela tudi otroška in najstniška leta. Pri dvanajstih je postala članica kluba Slovenskega kulturnega društva (SKUD) Triglav s sedežem v mestu Reutlingen, v katerega je bilo včlanjenih okoli 200 Slovencev. Ker jo je naša, slovenska glasba, povsem prevzela, se je začela učiti solo petje ter igrati na harmoniko. S sestrično Klavdijo Pečovnik ter Renato Baškovec in Tanjo Lajh je pri štirinajstih letih ustanovila ansambel Die Schwalben (slovensko Lastovke).Dekleta so nastopala na različnih prireditvah v Nemčiji, ki jih je takrat organiziral predvsem SKUD Triglav, povabili pa so jih v naš Cankarjev dom. Renata in Tanja sta ansambel po dveh letih zapustili, Amanda in Klavdija pa sta nastopali naprej in po zaslugi dobrih menedžerjev postajali vedno bolj prepoznavni. Sledili so številni televizijski nastopi, denimo na Musikantenstadl, Grand Prix der Volksmusik v Švici, izdali sta dva albuma ter tri velike zgoščenke. Ljubezen je Amando leta 1999 pripeljala v Slovenijo, natančneje v Oplotnico, in tam je še isto leto ustanovila duet s prijateljico Lidijo Sadek iz Zreč, ki je pela in igrala saksofon.

Veliko sta nastopali, tudi na koncertu Lojzeta Slaka sta bili, leta 2000 sta izdali zgoščenko Iskra v mojem srcu z desetimi pesmimi. Najuspešnejše so bile Otroški dnevi, Polka iz Slovenije ter Ljubi se mi. Ko je Amanda leta 2003 rodila dvojčka Jana in Žana, je duet Lidija & Amanda sklenil svojo pot, Amanda je zapela le še na katerem praznovanju. Zadnja leta je spet aktivna, pela je pri raznih ansamblih v Avstriji, letos pa se je, kot rečeno, podala na solistično pot.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije