VIŽE

Slovenca svetovna prvaka

Med mladinci zmagala Danaja Grebenc, med odraslimi Anže Krevh Harmonikarji se bodo čez dve leti zbrali v Sloveniji.
Fotografija: Danaja Grebenc s svojim mentorjem Klemnom Rošerjem in Anžetom Krevhom
Odpri galerijo
Danaja Grebenc s svojim mentorjem Klemnom Rošerjem in Anžetom Krevhom

V Sankt Peter-Freiensteinu je potekalo letošnje Svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko, ki ga organizira Avstrijska harmonikarska zveza (HVÖ). Organizacijo slednjega podpira Svetovno združenje harmonike CIA (Confederation Internationale des Accordéonistes), ki je del združenja IMC (International Music Council), vpisanega v Unescovo kulturno dediščino.

Danaja Grebenc s svojim mentorjem Klemnom Rošerjem in Anžetom Krevhom
Danaja Grebenc s svojim mentorjem Klemnom Rošerjem in Anžetom Krevhom
»Partnerica organizatorja je bila letos prvič tudi Zveza diatonične harmonike Slovenije (ZDHS), ki postaja mednarodno vedno bolj aktivna in prodorna. Na podlagi podpisanega sporazuma med slovensko in avstrijsko zvezo sta obe strani sodelovali tudi pri oblikovanju razpisnih pogojev, slovenska zveza pa je opravila selekcijo slovenskih tekmovalcev, ki so se tako uvrstili na nastop na svetovnem prvenstvu,« razloži Klemen Rošer, predsednik ZDHS.


Sodelovanje zvez je obrodilo lepe sadove, saj se je na svetovno prvenstvo v Avstriji letos uvrstilo rekordno število slovenskih harmonikarjev, nastopilo jih je kar 16. Poleg Slovencev so se ga udeležili predstavniki Madžarske, Avstrije, Norveške, Slovaške, Italije, Češke, Nemčije ter Ukrajine. V strokovni žiriji so bili mednarodno priznani glasbeni strokovnjaki s področja diatonične harmonike iz Avstrije, Nizozemske, Italije, Švice in Slovenije. Naša dva sta bila Klemen Rošer in Toni Sotošek.

Slovenski harmonikarji so bili zares odlični, saj sta zmagi v dveh starostnih skupinah, in sicer mladinski do 18 let in odrasli nad 18 let, pripadli našima harmonikarjema. Blestela sta Danaja Grebenc iz Dravograda, učenka Klemna Rošerja, in Anže Krevh iz Lovrenca na Pohorju, učenec mag. Manuela Šavrona, ki sta zaslužna za zgodovinski uspeh.


K slednjemu so seveda prispevali še drugi odlični harmonikarji, saj sta tudi obe tretji mesti v omenjenih kategorijah pripadli slovenskima harmonikarjema, in sicer Tini Kalajžič v mladinski in Marku Gostenčniku v kategoriji odraslih. Naslednje svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko bo leta 2021 v Sloveniji, gostile ga bodo Terme Olimia. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije