SPV

Slavili Raubarji in Veseli svatje

Zasedbi sta zaigrali in zapeli najboljšo polko in valček. Prvič podeljena nagrada za najboljši ansambel nove generacije.
Fotografija: Veseli svatje so slavili z najlepšim valčkom leta 2020. FOTO: arhiv ansambla
Odpri galerijo
Veseli svatje so slavili z najlepšim valčkom leta 2020. FOTO: arhiv ansambla

Težko pričakovani finale festivala Slovenska polka in valček (SPV), ki bi moral biti že oktobra lani, se je odvil minuli petek, in to kar v studiu RTV Slovenija, po notah, kot nam jih zadnje leto narekuje epidemiološka situacija v državi in svetu. A ne glede na to sta končno znana najboljša valček in polka leta 2020.

Najboljšo polko Tako posebna so izvedli Raubarji, ki so postali tudi najboljši ansambel nove generacije. FOTO: arhiv ansambla
Najboljšo polko Tako posebna so izvedli Raubarji, ki so postali tudi najboljši ansambel nove generacije. FOTO: arhiv ansambla
Zmagovalec je valček z otožno vsebino z naslovom Zakaj si pustil me, ki so ga izvedli Veseli svatje, ustvarila pa Matjaž in Urša Vlašič. Najboljšo polko z naslovom Tako posebna pa so zaigrali Raubarji, ki so obenem postali najboljši ansambel nove generacije, ustvarila pa sta jo vodja ansambla Blaž Jenkole in Igor Pirkovič, ki je prispeval besedilo.

Poleg zmagovalne smo na SPV slišali še štiri polke. Po številu glasov strokovne in medijske žirije se je na drugo mesto uvrstila skladba S.O.S. kvinteta z naslovom Narišem sonce, na tretje tista z naslovom Dovolj sva mlada Ansambla Vikend, na četrto pa Zate Ansambla Dolenjskih 5 in na peto Ti ne veš Ansambla Storžič. Po številu glasov je bil drugi najboljši valček z naslovom Tvoje ljubezni dotik Špadnih fantov, tretji Hodil bom za teboj Ansambla Naveza, četrti Ne rani srca Ansambla Unikat, peti V tvojem objemu se umirim Ansambla Roka Žlindre, šesti Očetova hiša Veselih Dolenjcev, sedmi Nazaj za pol stoletja Ansambla Opoj in osmi Zadnji poljub Ansambla Zadetek.Zasedbe žal niso nastopile v živo, kot smo bili vajeni doslej, ampak so prvič v zgodovini predstavile svoje pesmi v 13 videospotih. Skupaj smo slišali pet polk in osem valčkov, med oddajo pa spremljali tudi posnetke iz finalov SPV minulih let. V 24 letih je ta prireditev v glasbeno zakladnico prispevala nekaj manj kot 300 novih polk in valčkov, ki jih je zaigralo in zapelo skoraj 400 ansamblov.

A zmagovalni skladbi, najboljša polka in najboljši valček, sta običajno le dve, o tem, kateri si zaslužita laskavi naslov, pa tokrat niso odločali poslušalci in poslušalke ali gledalci in gledalke, ampak le strokovna komisija, v kateri so bili Brigita Vrhovnik Dorič, Tjaša Hrovat Steklasa, Matjaž Robavs in Matej Rihter, ter medijska, ki so jo sestavljali Tomaž Guček z Radia Slovenija, Kristjan Šmid z Radia Maribor, Ivan Hudnik v imenu Radia Ognjišče in Ljubica Špurej Jazbinšek z Golice TV.Mi pa smo na portalu youtube preverili, kateri videospoti za finalne skladbe SPV so zabeležili največ ogledov, in do nedelje zvečer so bili absolutni rekorderji Raubarji, ansambel iz Poljanske doline, saj njihov videospot za zmagovalno polko beleži skoraj 343.000 ogledov. Drugi po številu ogledov je videospot za valček Ne rani srca Ansambla Unikat, ki beleži skoraj 198.000 ogledov, na tretjem mestu pa je videospot za valček V tvojem objemu se umirim Ansambla Roka Žlindre. Prihodnjič še podrobneje o tem, kaj so o zmagi in letošnjem SPV povedali Veseli svatje, ki so se pridružili četici tistih, ki se že ponašajo z nazivom, da so izvedli najboljši valček.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas