Skrivnostna Celjanka med znanimi Fehtarji

Znani glasbeniki sredi Čopove v Ljubljani in na Tromostovju vzbujali pozornost. Ne, niso prišli demonstrirat, ampak pomagat Fehtarjem posneti prvi videospot.
Fotografija: Fehtarji so (od leve) Matic Plevel, Samo Kališnik, Blaž Jenkole in Domen Kovač. FOTOGRAFIJE: TINE VENKO IN MATJAŽ KOSMAČ
Odpri galerijo
Fehtarji so (od leve) Matic Plevel, Samo Kališnik, Blaž Jenkole in Domen Kovač. FOTOGRAFIJE: TINE VENKO IN MATJAŽ KOSMAČ

Najboljši sem je naslov prve skladbe, ki so jo posneli Fehtarji, skupina, v kateri so združili moči štirje znani glasbeniki, ki jih sicer videvamo vsakega v svoji zasedbi. Fehtarji so namreč Samo Kališnik, sicer pevec in kitarist pri Kvatropircih, Matic Plevel, sicer kitarist Ansambla Saša Avsenika, Blaž Jenkole, harmonikar Ansambla Raubarji, ter Domen Kovač, sicer član Ansambla Jureta Zajca. In kaj jih je združilo?
Sredi Ljubljane je bil čuk Jože Potrebuješ.
Sredi Ljubljane je bil čuk Jože Potrebuješ.

»Vsi smo tako za polke kot rock'n'roll, in ker smo ljubitelji različnih glasbenih zvrsti, tako zabavne kot narodno-zabavne glasbe, smo se združili, da bi preigravali malce drugačne ritme,« nam pove Matic, sicer tudi menedžer Kvatropircev. Fantje so se sicer združili že pred časom, a nastopali so pod drugačnim imenom. »Dejansko smo vsako leto opravili kakšen skupni nastop, a nam je običajno vedno primanjkovalo časa. Letošnja epidemija covida-19 pa je bila razlog, da smo se združili in posneli prvi singel z naslovom Najboljši sem, pod katerega sta se kot avtorja podpisala brata Martin in Gregor Štibernik in so ga izvajali že legendarni Slapovi, pri katerih sta oba aktivno igrala. Gre torej za priredbo znane skladbe,« razkriva Plevel.
Tudi gad Anže Zavrl je bil v družbi postavne Celjanke.
Tudi gad Anže Zavrl je bil v družbi postavne Celjanke.

Skladba je torej na novo prirejena in malenkost modernizirana. »Ker je produciranje potekalo med epidemijo, smo vedeli, da mora delovati združevalno, zato smo k sodelovanju povabili znana imena slovenskih glasbenih skupin: Dejana Krajnca iz Poskočnih muzikantov, čuka Jožeta Potrebuješa in Jerneja Tozona, punce iz skupine Chicas ter gada Anžeta Zavrla. V spotu so nastopili tudi kvatropirec Jure Jaklič, modrijan Rok Švab, Barbara Leben, Uroš Steklasa in legendarni avtor slovenskih glasbenih uspešnic Matjaž Vlašič pa seveda tudi naš član Samo Kališnik,« še razkriva. Sicer pa so ravno s to skladbo zaznamovali pričetek snemanja debitantskega albuma.

»Naš cilj je tudi v prihodnje ustvarjati kakovostno glasbo z elementi narodno-zabavne glasbe, popa in rocka, ki je zelo primerna za žuriranje. Predvsem pa zveni malce drugače, sveže,« poudarja Plevel. Ker brez videospota danes ne gre, so ga posneli kar v središču Ljubljane, poleg znanih glasbenih imen pa videopodobo zaznamuje tudi skok vseh glavnih akterjev v mrzlo Ljubljanico.


»Pesem, katere osnovni ritem je polka, vendar z dodanim zvokom trobil in električne kitare, že nekoliko diši po pop zvrsti, opisuje pa zgodbo dekleta, ki si nikakor ne more najti ustreznega fanta. Ali jo oni presenetijo z zanimivi lastnostmi ali pa jih ona pusti na cedilu. Skladba je energična in kar kliče po žuranju. Zakaj smo se odločili za skok v Ljubljanico, vam bo morda jasno, ko si boste ogledali vidospot,« je skrivnosten Blaž Jenkole, harmonikar Fehtarjev, ki je bil skupaj s Plevelom tudi scenarist. Poleg deklet iz skupine Chicas lahko v spotu vidimo tudi postavno črnolaso Celjanko Marjanco Polutnik

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas