ANDREJ ŠIFRER

Šifrerjev Oče na angleškem trgu

Objavljeno 20. marec 2019 14.43 | Posodobljeno 20. marec 2019 14.43 | Piše: Damjan Bitenc

Skupina Musical Youth posnela pesem našega avtorja. Dennis Seaton in Michael Grant vlečna konja skupine.

Andrej Šifrer praznuje štiri desetletja glasbene kariere. FOTO: Roman Šipić
Konec sedemdesetih let se je v Birminghamu nekaj sošolcev odločilo, da sestavijo reggae skupino Musical Youth in preigravajo komade, ki so bili v tej zvrsti najodmevnejši. Vsi so prihajali iz družin, ki so se preselile z Jamajke, in glasbena kultura tega otoka je bila povsem drugačna od punkovske Velike Britanije.

image
Andrej Šifrer praznuje štiri desetletja glasbene kariere. FOTO: Roman Šipić

Brata Patrick in Freddie Waite sta imela očeta glasbenika, ki je pri koncertih pomagal na glasbilih in vokalu. Ko so prvi posnetek Political and Generals odnesli na radio, je bil znameniti DJ John Peel navdušen, a z enim zadržkom: »Kako naj bo v skupini sošolcev star tip, ki kvari podobo mulcev iz osnovne šole?« Njegovo vlogo je prevzel najstarejši med njimi in zmagal.

»Z enajstimi leti sem postal glavni pevec v skupini, fantu pa, ki nam je priskrbel pogodbo za mogočno gramofonsko firmo MCA, so se vsi posmehovali, češ da je v firmo pripeljal šolarčke. Bo šel po naslednjo skupino v vrtec?« se danes smeje spominja Dennis Seaton. »Čez nekaj let, ko smo posneli uspešnico Pass The Dutchie, ki je obnorela svet in nas pripeljala na vrhove lestvic v 20 državah, ni bilo nikomur več do smeha. Še več, ti isti so mi zagotavljali, da so bili ves čas prepričani o našem uspehu.«

Ta pesem se je prodala v več kot pet milijonih primerkov, dečki pa so postali prva temnopolta skupina, ki je nastopila na MTV. Na svoj dom jih je povabil Michael Jackson in jim predstavil svojo kačo Muscles in šimpanza Bubbles. Slavni in bogati so kar v vrsti čakali, da se jim pridejo poklonit, med njimi Linda in Paul McCartney, Prince, James Brown in disco kraljica Donna Summer, s katero jim je celo uspelo posneti pesem.

Svet jim je ležal na dlani, a ker so bili mladoletni, niso smeli delati več kot 42 dni v letu, kar se je izkazalo za pogubno. Svet glasbenega cirkusa se vrti s peklensko hitrostjo, in če ne izpolniš njegovih zahtev, te preprosto pozabi.

image
Otroci, ki so postali zvezde. FOTO: arhiv MCA

Dennis je zdaj pri 50 letih in gonilna sila benda, z Michaelom Grantom pa sta edina izvirna člana prve zasedbe. Še vedno so glavna zanimivost na reggae festivalih po vsem svetu in na prireditvah, kjer zvezde z vrhov lestvic osemdesetih let navdušujejo nepregledne množice nostalgikov.
Ste si kdaj kot mladenič želeli, da bi naredili nekaj tako izjemnega, da bi vas spoštovali in častili ljudje po vsem svetu?

Fantom iz skupine Musical Youth se je zgodilo natanko to, a ne brez posledic. Bili so otroci, ki so se znašli v razuzdanem svetu seksa, drog in rock'n'rolla, in nekatere so skušnjave potegnile s seboj. Patrick (basist) je zaradi težav s srcem (posledica jemanja heroina) umrl pri 24 letih, njegov brat Freddie (bobnar) pa ni prenesel pritiska uspeha, pozneje pa neuspeha, in se še vedno zdravi za težko obliko shizofrenije v psihiatrični ustanovi.

image
Skupina je najbolj znana po svetovni uspešnici Pass The Dutchie.

Dennis Seaton in Michael Grant sta vlečna konja, ki skupino poganjata naprej, in pred kratkim so posneli CD z naslovom When reggae was King. Na ploščku najdemo njihove predelave najbolj znanih reggae uspešnic, tudi priredbo Šifrerjevega zimzelenca Moj oče, ki je Dennisu tako prirasla k srcu, da so jo fantje posneli, naredili studijski video in jo igrajo po vsem svetu, na ogled je tudi na youtubu (Father – Musical Youth).

»Pesem je nekaj posebnega in opisuje medgeneracijska nesoglasja med sinom in očetom na humoren, in ne žaljiv način. Ko mi jo je Andrej Šifrer prevedel, sem navdušil tudi fante v skupini in že spada v hitovski del našega nastopa. Trdim, da če bi Šifrer živel v Angliji ali Ameriki, bi tam zažigal in zagotovo spadal v prvo ligo avtorjev v zahodnem svetu. Tam ljubijo nadarjene in duhovite ljudi,« je nad Kranjčanom navdušen Dennis Seaton, ki si želi, da bi se naučil toliko slovenščine, da bi pesem lahko zapel v našem jeziku.

image
Dennis Seaton, ki je sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki, na plošči predstavlja tudi Šifrerjevo pesem. FOTO: PR

Za zdaj ni zabeleženega podatka, da bi izvajalec ali skupina svetovnega ranga (št. 1 na lestvicah) posnela in predstavila pesem slovenskega izvajalca. Naš Andrej si zasluži poklon. V prevodu Moj oče postane seveda Father, ki misli, da je njegov sin luzer, ker se ukvarja z muziko, in sledi izvirnemu sporočilu, kako je oče z nezadovoljstvom gledal na mladeničevo glasbeno ustvarjanje.

Dennis Seaton bo gostoval pri nas prav v tem tednu in se v pravi luči pokazal v mariborskem Narodnem domu 14. marca ob 20. uri, nato pa gre s Šifrerjevo ekipo v Stari trg pri Slovenj Gradcu (15. marca ob 19. uri), sam pa bo predstavil svoj šov Soul & Motown v Kulturnem domu Šmartno ob Paki 16. marca ob 20. uri.

19. marca bo Šifrer nastopil v Cankarjevem domu.

V Cankarjevem domu bo Dennis s »svojim fotrom« seveda stal Andreju ob strani v spektaklu, ki ga nestrpno pričakujemo, saj tisti, ki spremljamo slovenski glasbeni prostor, vemo, da nam Gorenjec postreže z dogodkom, ki ga vidite in doživite le enkrat, zato je bilo modro dovolj zgodaj poskrbeti za svoj sedež. Koncert je namreč razprodan! 
Deli s prijatelji