MAK MUNI MIHEVC

Sedemnajstletni zvezdnik črno-belih tipk

Je študent na glasbeni akademiji v Zagrebu.
Fotografija: Sedemnajstletnik, pred katerim je zvezdniška pot, je študent na glasbeni akademiji v Zagrebu. FOTO: FESTIVAL
Odpri galerijo
Sedemnajstletnik, pred katerim je zvezdniška pot, je študent na glasbeni akademiji v Zagrebu. FOTO: FESTIVAL

Ni dolgo, odkar se je na facebook profilu Festivala Ljubljana odvil spletni koncert pianista Maka Munija Mihevca, ki je nastopil v sklopu 28. mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi. Na sporedu sta bili klavirski deli L. van Beethovna Sonata št. 21 v C-duru, op. 53, Waldstein, in Sonata št. 2 v b-molu, op. 35 F. Chopina. Kdo je Mak Muni Mihevc? Nobena skrivnost več ni, da je ta zdaj sedemnajstletnik bodoči zvezdnik črno-belih tipk.


Če že ni, čeprav tega ne razglaša. Je študent na glasbeni akademiji v Zagrebu, njegov profesor pa je priznani pianist, prof. Lovro Pogorelić. Klavir je začel igrati že pri štirih letih, na mednarodnih tekmovanjih pa je prejel več prvih nagrad.
 

Dvakrat v newyorški dvorani Carnegie Hall


Številne uspehe je dosegel pod večletnim mentorstvom priznanega pianista prof. Zoltana Petra. Mak se je z deli Beethovna, Liszta in Chopina z desetimi leti prvič predstavil na celovečernem klavirskem recitalu. Pod dirigentskimi taktirkami Simona Krečiča, Simona Perčiča, Matjaža Brežnika, Günterja Neuholda, Ričardasa Šumile in Jana Miłosza Zarzyckega je doma in drugod izvajal koncerte Mozarta, Griega, Chopina in Addinsella. Med drugim je nastopil v Litvi z Mestnim simfoničnim orkestrom Kaunas ter Simfoničnim orkestrom SNG Maribor na zaključnem koncertu Festivala Maribor. Dvakrat je nastopil tudi na recitalu nagrajencev v newyorški dvorani Carnegie Hall.


Pred štirimi leti je kot največja zvezda, poleg violončelista in dirigenta Nikolasa Altstaedta in sopranistke Nike Gorič kot vzhajajoče in zelo opazne pevke, nastopil na omenjenem mariborskem festivalu. Takrat trinajstleten pa je na sklepnem koncertu izvedel Griegov Klavirski koncert v a-molu, op. 16. Poznavalci mu napovedujejo zvezdniško kariero. V tujini in tudi v z zavidanjem prepleteni domovini Sloveniji! 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas