HOČEJO JO NAZAJ

S peticijo bi vrnili Sašo Lendero, ki niza uspehe v tujini

Objavljeno 14. januar 2020 20.09 | Posodobljeno 14. januar 2020 20.31 | Piše: A. K.

Na spletu so jo podpisali goreči oboževalci pevke Saše Lendero. Glasbenica si je od slovenskih odrov vzela premor, v tujini pa ustvarja za velike zvezde.

Že od nekdaj si je želela sodelovati z velikimi imeni pop šlagerjev. FOTO: OSEBNI ARHIV
Da priljubljene pevke Saše Lendero, ki je v zadnjih letih nizala uspešnico za uspešnico, ni več tako pogosto videti na glasbeni sceni, so spoznali tudi tisti, ki ne spadajo v skupino njenih najzvestejših oboževalcev. Tisti, ki ji že dolga leta sledijo, pa so na splet poslali peticijo, s katero Sašo naslavljajo, naj se na slovensko glasbeno sceno vrne kot pevka in jih razveseljuje kot nekoč.

image
Konec novembra je umrla njena ljubljena mama. FOTO: FACEBOOK

»Vsi se spomnite lepih trenutkov, ki ste jih preživeli ob poslušanju Saškinih pesmi. Če ste kaj podobni organizatorjem te peticije, ste bili premladi, da bi se udeležili njenih koncertov. Ampak to zdaj ni več možno, ker se je Saša umaknila. To nas izjemno žalosti. Razumemo, da ima svoje družinsko življenje in da ne more ostati na sceni za vedno. Vse, kar si želimo, je le en koncert (na Gorenjskem), kjer lahko podoživimo genialnost pesmi gospe Lendero v živo. Gospa Lendero, če to berete, radi vas imamo in več nas je, kot se morda zdi!« je zapisano.

image
Lani je z Domnom Kumrom posnela duet 100%. FOTO: PROMOCIJSKI MATERIAL

Saša bo svojim oboževalcem ustregla, s scene se namreč ni dokončno umaknila, je bilo pa leto 2019 zanjo izjemno težko in žalostno. Po hudi bolezni je namreč za vedno zaspala njena ljubljena mama, zato Saša na silvestrovo ni prepevala, temveč je konec leta preživela v družbi svojih najdražjih. »Po dveh letih borbe, razočaranj in drobnih lučk uspehov smo jo vendarle morali spustiti iz ljubečega objema svojih rok. Iz svojih src pa je ne bomo nikoli! Vsak korak poti smo prehodili skupaj in tudi čisto zadnjega. Bilo je tako zelo težko, a podpora najbližjih sorodnikov in prijateljev je pomagala, da se navkljub neizrekljivi bolečini, sočutju in obupu nismo zlomili,« je o smrti svoje drage mame povedala Saša, ki si nikoli ni predstavljala, da bo žensko, ki ji je bila vedno za zgled, vzela bolezen.

image
Trenutno ustvarja za velika glasbena imena in dela na trgu, kjer je domača glasba veliko bolj cenjena kot pri nas. FOTO: FACEBOOK

»Njen pogum, vedrina, sočutje in brezmejna ljubezen ostajajo v nas in nas učijo življenja,« pravi pevka, ki je zadnjo pesem za slovenski trg posnela junija lani, in sicer z Domnom Kumrom, se pa zadnji dve leti bolj kot glasbi na naši sceni posveča nizanju uspešnic v tujini. Z življenjskim sopotnikom Miho Hercogom sta namreč kot avtorja in producenta izjemno produktivna na avstrijskem in nemškem trgu. Večina ljudi se pri nas niti ne zaveda, da že od leta 2014 v tujini dosegata izjemne rezultate, saj njune pesmi prepevajo sama velika imena pop šlagerjev, ki imajo pri naših severnih sosedih poseben status.

Doda, da z Miho v tujini ves čas čutita priznanje za svoje delo. »Nikoli nisva hlepela po tem, da bi nama ljudje, mediji in stroka govorili, da sva oh in sploh fajn, toda dejstvo je, da je ta zvrst glasbe v tujini izjemno cenjena. Zelo rada ustvarjava glasbo, ki se ujema z najinim življenjskim slogom. Zelo rada delava od doma, in si to lahko privoščiva zaradi spleta, odpotujeva pa le nekajkrat na leto, pa še to nikoli dlje kot za en teden,« pravi priljubljena pevka, ki je ponosna na številna sodelovanja z velikimi glasbenimi imeni, kot so Semino Rossi, Andy Born in največja nemška zvezdnica Helene Fischer, z Miho pa sta napisala pesem tudi za Andreo Berg, ki je v svoji karieri prodala več kot 10 milijonov nosilcev zvoka.

Njuna pot do uspehov pa je vse prej kot enostavna, saj se vse začne pri povpraševanju, ki jima ga posreduje njun založnik, temu jih pošiljajo velike založbe. Nato začneta ustvarjati, kar pomeni, da sestavita melodijo, Miha naredi aranžma, Saša z izmišljenim besedilom zapoje melodijo, dodata spremljevalne zbore in izdelata demoposnetek, ki ga posluša založnikova ekipa. Če jih izdelek navduši, ga pošljejo izbranemu tekstopiscu in v nekaj dneh imata nemško besedilo. Sledijo snemanje glavnih in spremljevalnih vokalov, editiranje in miks. Veliko korakov in dela do trenutka, ko založnik demoposnetek posreduje izvajalcu v presojo.

Zelo rada ustvarjava glasbo, ki se ujema z najinim življenjskim slogom.

Njuni posnetki pa tuje izvajalce večinoma navdušujejo, zato ni nič nenavadnega, da na svoj dom redno prejemata zlate plošče kot poplačilo za trud, ki ga vlagata v projekte. Seveda ob vseh mednarodnih uspehih Saša ne pozablja na zveste oboževalce v domovini, kjer jih bo kmalu razveselila s kakšnim novim hitom.
Deli s prijatelji