40 LET

S Klavžarji na odru Darja in župan

Ansambel Braneta Klavžarja je ob 40-letnici pripravil koncert na gradu Komenda. Obiskovalci so uživali ob številnih narodno-zabavnih vižah, ki jih znajo na pamet.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Pred natanko desetimi leti je Ansambel Braneta Klavžarja v rodnem Laškem pripravil poslovilni koncert s številnimi gosti. Misleč, da je bilo tri desetletja igranja na odru in ustvarjanja skladb dovolj ter da je tempo življenja pa tudi način igranja mlajših ansamblov prestavljen v neko višjo prestavo, čemur ni več mogoče slediti.

A na veliko veselje oboževalcev so si kitarist Robert Ribič, pevca Marko Semprimožnik (sicer tudi župan občine Tabor) in Romana Cafuta, basist Vilko Hauptman z vodjo in harmonikarjem ter avtorjem mnogo skladb Branetom Klavžarjem na čelu premislili in se lani vrnili s hudomušno polko z naslovom Telefon, ki je v hipu postala prepoznavna in se je pridružila njihovim dosedanjim uspešnicam.
Darja Švajger, nekoč pevka v Ansamblu Braneta Klavžarja, in aktualna pevka Romana Cafuta sta zapeli skupaj.
Darja Švajger, nekoč pevka v Ansamblu Braneta Klavžarja, in aktualna pevka Romana Cafuta sta zapeli skupaj.

Nekatere viže so celo tako zelo priljubljene, da so že skorajda ponarodele. Med njih se uvrščajo polka Eks velja, predvsem pa nežni in čutni valčki, kot so Jesen ihti, Mamina ruta, Vso noč je rahlo padal sneg, Drobna prevara, Zaradi pesmi in številne druge. Ravno zaradi čutnih domačih pesmi in oboževalcev, ki so jih nenehno spraševali, kdaj jih bodo spet videli in slišali v živo, so se člani Ansambla Braneta Klavžarja odločili, da se vrnejo v letu, ko od njihove ustanovitve minevajo štiri desetletja. In v ta namen so pripravili jubilejni koncert na gradu Komenda na Polzeli.

Ustvarjalna žilica jim pač ni dala miru, zato so se odločili, da bodo še koncertirali, kadar si jih bodo poslušalci ali organizatorji zaželeli. In snemali nove viže, saj se Klavžarju na dobra besedila te še vedno porajajo. Ne bo delal s silo, saj za to ni potrebe. Že nekaj časa namreč uživa v pokoju, kar pomeni, da ustvarja le še za dušo. In številne mlajše ansamble. Njegove viže, ki jih izvajajo drugi, na festivalih še vedno osvajajo nagrade.


Z njimi so slavo poželi Modrijani, ki so zmagali z mnogimi Klavžarjevimi vižami. Ustvaril jih je več kot 3000. Večino sam, besedila za polke in valčke, ki jih najdemo na 11 izdanih kasetah in šestih zgoščenkah, dve sta izšli tudi na nemškem govornem območju, pa so pisali Ivan Sivec, Marjan Stare in Brigita Kobe, tudi Franc Černelič, Branko Zupanc, Milan Jež, Franc Ankerst, Jože Galič, Fanika Požek, v zadnjem obdobju pa največ sodelujeta z Vero Šolinc. Nekaj besedil in melodij je ustvarila pevka Romana Cafuta.


Ustanovni člani ansambla so bili sicer Stane Podgoršek (basovska kitara, bariton), pevka Dragica Brilej in Tine Pajk (ritem kitara), z njimi je pela odlična Darja Švajger. Slednjo so povabili na jubilejni koncert na Polzelo, da sta z Romano Cafuta skupaj zapeli. Naslov znane skladbe, ki jo je s Klavžarji pela in posnela Švajgerjeva, je Spomni se name. A to ni bilo edino presenečenje, na oder je namreč s kitaro prišel tudi župan Polzele Jože Kužnik in zaigral z njimi. Piko na i je kot voditelj večera postavil legendarni Janez Dolinar, ki zna s šarmantnim glasom še vedno pobožati dušo. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas