HARMONIKAR

Priznanje za svetovnega prvaka

Objavljeno 25. maj 2020 22.37 | Posodobljeno 25. maj 2020 22.37 | Piše: Mojca Marot

Anže Krevh je po lovorikah eden najboljših mladih harmonikarjev. Mimo njegovih dosežkov niso mogli niti v domači občini Ribnici na Pohorju.

Anže že 14 let prijateljuje s harmoniko. FOTOGRAFIJI: FACEBOOK
Korošec Anže Krevh, doma z Josipdola v občini Ribnica na Pohorju, je pred dnevi prejel najvišje občinsko priznanje za dosežke na glasbenem področju. Nase je začel opozarjati že zelo zgodaj, lani pa je v sosednji Avstriji že drugič osvojil naslov svetovnega prvaka. Prvič je postal mladinski svetovni prvak pred tremi leti, ponovno pa je naslov svetovnega prvaka osvojil lani v avstrijskem Sankt Peter- Freiensteinu, kjer je prvenstvo potekalo v organizaciji avstrijske harmonikarske zveze (HVÖ). Organizacijo omenjenega tekmovanja podpira tudi Svetovno združenje harmonike CIA (Confederation Internationale des Accordéonistes), ki je del združenja IMC (International Music Council), vpisanega v Unescovo kulturno dediščino.
image
Anže v družbi župana Srečka Geča in drugih prejemnikov priznanj

Anže igra harmoniko že 14 let, od ranega otroštva, tekmuje pa že celo desetletje. Leta 2015 je postal absolutni državni prvak, leto pozneje absolutni evropski prvak, leta 2017 pa, kot rečeno, mladinski svetovni prvak, ki se je uvrstil med top 10 igralcev na instrumente s tipkami. »En velik hvala vsem, ki me podpirate v mojem glasbenem svetu. En velik hvala predlagateljem iz naše občine. In največja zahvala gospodu Alojziju Klančniku, ki je veliko doprinesel k temu, da sem danes to, kar sem, in je tudi glavni predlagatelj tega priznanja, ki sem ga prejel iz rok župana Srečka Geča,« se je na družabnem omrežju zahvalil Anže, sicer študent mariborske fakultete za strojništvo.

Priznanje bi mu sicer morali izročiti na slavnostni seji ob občinskem prazniku, a zaradi ukrepov, ki še vedno veljajo za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, so prejemnike vseh letošnjih priznanj povabili kar v sejno sobo občine in jim priznanja predali na skromni slovesnosti. Če bodo želeli in ko bo to mogoče, je župan vsem obljubil, da jih bodo povabili na oder, pred občinstvo. In takrat bo Anže zagotovo raztegnil meh svoje frajtonarice, s katero je dosegel že toliko uspehov. Njegov prvi mentor je bil Robert Goter, zadnjih nekaj let pa znanje nabira pri Manuelu Šavronu v glasbeni šoli Limex v Avstriji. 
Deli s prijatelji