MARKO BANDA

Priredili so ponarodelo Krvavo roužo

Objavljeno 19. november 2020 09.16 | Posodobljeno 19. november 2020 09.16 | Piše: Oste Bakal

Skupina Marko banda letos praznuje okroglih 30 let delovanja. Zaradi ukrepov koncerta ne bo, so pa priredili pesem Krvava rouža.

Imeli so na stotine, če ne tisoče nastopov po Sloveniji ter tudi po Evropi. FOTO: ARHIV SKUPINE
Znana prekmurska glasbena skupina Marko banda, ki letos v nepravem, koronskem času praznuje 30 let delovanja, je bila med prvimi v samostojni Sloveniji, ki so se vse od začetka načrtno ukvarjale s poustvarjanjem in ohranjanjem ljudske glasbene dediščine. Tokrat nam ponuja prvo izmed skladb nastajajočega albuma – Krvava rouža (Krvava roža).

Če so člani Marko bande do zdaj vztrajali pri kar se da izvirnem prenosu melodij preteklosti v sedanjost, s Krvavo roužo vendarle nekoliko odstopajo od ustaljene prakse. Ponarodeli skladbi, ki so jo poznali in prepevali na širšem območju panonskega prostora in je v nekem obdobju dobila domovinsko pravico tudi v Prekmurju, so dodali slovensko besedilo.

image
S kakovostno izvedbo in bogatim programom Marko
banda ohranja glasbeno izročilo Prekmurja. FOTO: OSTE BAKAL
Ob prvem poslušanju se bo v spomin zarisala morda zgolj kot melodija, že ob naslednjem pa bo poslušalčevo uho zaznalo bogastvo prekmurskega narečja izpod peresa večkrat nagrajenega prekmurskega in slovenskega pisatelja in pesnika Štefana Kardoša. Sicer pa je skupina za letošnjo jesen pripravljala velik jubilejni koncert s številnimi gosti, a si člani žal delijo koronsko usodo številnih drugih glasbenikov po vsem svetu.

Z novimi skladbami, ki so jih iztrgali zobu časa in se bodo gotovo pridružile preostalim prekmurskim ljudskim melodijam, pa želijo vsaj malo zakrpati luknjo v ustvarjalnosti tega čudnega obdobja. 
Deli s prijatelji