RAZKRITO

Princesa Diana bi igrala v Telesnem stražarju 2

Kevin Costner je scenarij dobil dan pred njeno smrtjo. Lady Di je skrbelo poljubljanje pred filmskimi kamerami.
Fotografija: Telesni stražar je bil eden največjih hitov leta 1992. FOTO: Guliver/Cover images
Odpri galerijo
Telesni stražar je bil eden največjih hitov leta 1992. FOTO: Guliver/Cover images

Film Telesni stražar, v katerem je osebni varnostnik v podobi Kevina Costnerja pred množicami oboževalcev in motenim obsedencem varoval pevsko zvezdo, ki ji je stas, obraz in glas posodila Whitney Houston, je navdušil množice. Leta 1992 se je zapisal v zgodovino kot drugi najbolj dobičkonosen tistega leta, njegova glasba pa s 45 milijoni prodanih izvodov še vedno ostaja najboljše prodajani soundtrack vseh časov. V luči teh številk ni čudno, da so njegovi ustvarjalci želeli posneti nadaljevanje, v središču katerega pa ne bi bila svetovno znana pevka, ampak britanska princesa Diana, ki je množicam po vsem svetu ukradla srce. »Moj lik osebnega varnostnika bi Diano ščitil pred zalezovalci in paparaci, sčasoma pa bi njun profesionalni odnos prerasel v romantično razmerje,« je o grobi zasnovi filma, ki pa nikoli ni ugledal luči sveta, dejal Costner. Tudi in predvsem, ker naj vloge princese ne bi prevzela dvojnica iz sveta sedme umetnosti, ampak kar Diana sama. Scenarij je na Costnerjevi mizi pristal 30. avgusta 1997. Dan pozneje pa se je svet zavil v črnino, ko je odjeknila novica, da je kraljica ljudskih src umrla v prometni nesreči. Ironično − vsaj če pomislimo na scenarij, ki bi moral biti njen filmski prvenec − zaradi paparacev, ki so se za Diano in njenim ljubimcem Dodijem Al Fayedem podili na skuterjih, dokler ni njen šofer pod vplivom alkohola in stresa zaradi pregona izgubil nadzora nad avtom in usodno trčil v steber v predoru.

Posrednica je bila Fergie

Ideja, da bi iz zategnjenega sveta evropske aristokracije zaplula v precej bolj sproščeni svet zabavne industrije, jo je pritegnila. Pokojna valižanska princesa – tako je ob nedavni obletnici njenega rojstva na prvi julijski dan in ob skorajšnji precej bolj črni obletnici njene smrti zatrdil hollywoodski zvezdnik – naj bi namreč s precejšnjo vnemo in zagonom zgrabila idejo, da bi se postavila pred filmske kamere in, no, zaigrala samo sebe. »Z Diano sva se pogovarjala, da bi sodelovala pri nadaljevanju Telesnega stražarja. Razložil sem ji, da bi šlo za podobno zgodbo kot v prvem delu, da bi zanjo skrbel, kot sem za Whitney. Zanimalo jo je, dejala mi je, naj zgodbo spišemo z njo v mislih in za njo,« je dejal Costner in dodal, da je zamisel z obema rokama zgrabil tudi filmski studio. »Všeč jim je bilo, da bi vlogo, ki jo je imela Whitney, v malce drugačni zgodbi zaigrala Diana. Tega kakšno leto ni vedel nihče razen nas.« No, njih in vojvodinje Sarah Ferguson, ki je sprožila pogovore med pokojno princeso in igralcem. »Zaradi nje sva z Diano sploh navezala stik. Od začetka je podpirala idejo o mojem filmskem sodelovanju z Diano in nikoli ni pokazala niti kančka užaljenosti, da sama, čeprav vojvodinja, nikoli ni bila povabljena h kakšnemu filmu. Fergie nadvse spoštujem.«

Ljubljenka ljudskih src bi morala zaigrati romantično filmsko junakinjo. FOTO: Guliver/Cover images
Ljubljenka ljudskih src bi morala zaigrati romantično filmsko junakinjo. FOTO: Guliver/Cover images

Čeprav je bila Diani všeč misel na filmsko vlogo, je vendar imela nekaj pomislekov. Ne nazadnje je bila vajena precej nadzorovanega in omejenega življenja, pred kamerami pa bi morala igrati romantično junakinjo. Kar bi, tako vsaj pripovedujejo hollywoodske zgodbe, verjetno privedlo tudi do dotikov in poljubov. »Spominjam se najinega telefonskega pogovora. Bila je nadvse ljubka in sramežljiva, ko me je vprašala, ali se bo morala v filmu z menoj poljubiti.« Njene zadržke je Kevin razumel, a jo je pomiril z besedami, da bodo v scenariju gotovo tudi ljubezenski prizori, a da bo vse nadvse profesionalno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije