POD BOROVCI

Poštirkani fantje iz Vipavske doline

Na seznam zmagovalcev festivala narodno-zabavne glasbe v Števerjanu na italijanski strani Brd je vpisano novo ime.
Fotografija: Špadni fantje so ponosno dvignili trofejo društva F. B. Sedej, ki so jo osvojili na Števerjanskem festivalu. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Špadni fantje so ponosno dvignili trofejo društva F. B. Sedej, ki so jo osvojili na Števerjanskem festivalu. FOTO: osebni arhiv

V anale festivala narodno-zabavne glasbe, ki se v Števerjanu pod borovci na italijanski strani Brd odvija vsako leto v začetku julija, organizira pa ga tamkajšnje Slovensko katoliško prosvetno društvo Frančišek Borgio Sedej, se je zapisalo novo ime absolutnih zmagovalcev. Letos so to postali Špadni fantje iz Vipavske doline.

Špadni fantje od nedavnega niso več samo fantje, temveč imajo tudi dekle – pevko Nino Kovšca. FOTO: osebni arhiv
Špadni fantje od nedavnega niso več samo fantje, temveč imajo tudi dekle – pevko Nino Kovšca. FOTO: osebni arhiv

»Za nami je pester vikend, dogajanja v Števerjanu pa zlepa ne bomo pozabili,« je v imenu vseh članov ansambla po velikem uspehu dejal kitarist in pevec Tomaž Šček. »V Števerjanu je vzdušje vedno čarobno, saj vsa vas diha in živi s festivalom in narodno-zabavno glasbo sploh. Ansambli smo vedno lepo sprejeti in organizatorjem gre res pohvala za izvedbo,« še pove Šček. Špadni fantje so se sicer na števerjanskem odru že predstavili pred dvema letoma, ko so bili še v nekoliko drugačni zasedbi kot danes.

Prvič v novi zasedbi

»Letošnji nastop pa je bil sploh prvi v novi zasedbi, saj imamo po novem pevko, zato smo bili uvrstitve v finale, na koncu pa prve nagrade in naslova absolutnih zmagovalcev toliko bolj veseli,« še pove Šček. Uspeh je toliko pomembnejši, ker je bila letos konkurenca res velika, o čemer priča dejstvo, da so se vsi nastopajoči iz prvega in drugega festivalskega večera na koncu uvrstili v finale. Špadni fantje so se predstavili s tekmovalnim valčkom z naslovom Čeprav se razvajava, za katerega je melodijo napisal Rok Švab, besedilo pa Fanika Požek. »Očitno je bil ta naš valček komisiji zelo všeč, prav tako naša vokalna izvedba,« menijo zmagovalci. Priznali so, da so se zelo aktivno pripravljali, pomoč in nasvete so iskali tudi pri izkušenejših kolegih. »Zelo veseli smo poplačanega truda in obljubljamo, da bomo pridno delali še naprej in vas razveseljevali z glasbo,« so zatrdili člani, ki prihajajo iz Vipavske doline.

Od briškole do imena ansambla

In kako so prišli do nekoliko nenavadnega imena – Špadni fantje? »Ime izhaja iz dobro znane primorske igre s kartami, imenovane briškola. Ima pa beseda špadni fant na Primorskem še drug pomen, in sicer urejen, poštirkan fant,« nam razkrijejo člani ansambla, katerega začetki segajo v leto 2010.

Med čakanjem na nastop v finalu. FOTO: osebni arhiv
Med čakanjem na nastop v finalu. FOTO: osebni arhiv

A se je prvotna zasedba precej spremenila, saj je edini stalni član le še Matej Šček, ki je kontrabasist in tudi vodja. Ob njem je danes njegov brat Tomaž, kitarist, na vodilni inštrument – harmoniko oziroma več harmonik pa igra David Puc. Nedavno se jim je pridružila špadna dama, pevka Nina Kovšca, s katero so se v Števerjanu prvič predstavili javnosti. Oba, tako Nina kot harmonikar David, sta bila dolga leta člana odličnega kvinteta, ansambla Gorski cvet, ki je prenehal delovati. Špadni fantje večinoma nastopajo na Primorskem in v okolici, so pa že bili, kot pravijo, na Dolenjskem, Štajerskem in Koroškem, a je šlo večinoma za zasebno igranje na raznih slavjih.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas