STAR JE BIL 95 LET

Umrl je igralec, ki se ga zagotovo spomnite iz videospota Pet Shop Boys

Umrl je britanski igralec Joss Ackland, ki je v svoji pestri osem desetletjih dolgi karieri blestel predvsem v vlogi filmskih zlikovcev. Star je bil 95 let.
Fotografija: V osebnem življenju je Joss Ackland doživel številne preizkušnje.  FOTO: Profimedia
Odpri galerijo
V osebnem življenju je Joss Ackland doživel številne preizkušnje.  FOTO: Profimedia

Acklandova najbolj znana vloga zlobneža na velikem platnu je bil pokvarjeni južnoafriški diplomat v Smrtonosnem orožju. Upodobil je med drugim tudi maščevalnega mafijskega dona v Sicilijancu in zapetega angleškega aristokrata, obtoženega umora v Keniji, v filmu White Mischief.

Zaigral je tudi v filmu Lov na Rdeči oktober, v katerem je upodobil sovjetskega veleposlanika. Pojavil se je še v vlogi morilskega štoparja v videospotu skupine Pet Shop Boys za pesem Always On My Mind.

Ackland je svoje dosežke na televiziji, filmu, gledaliških igrah in celo muzikalih pripisal svojim začetnim igralskim težavam. Prav zaradi težav v prvem desetletju svoje kariere, ki se je začela sredi 40. let minulega stoletja, se je s soprogo, igralko Rosemary preselil na plantažo čaja v Malaviju, takrat v Južni Afriki.

Leta 1957 se je vrnil v Združeno kraljestvo z novo odločenostjo, da bo uspel kot igralec in se pridružil londonskemu gledališču Old Vic skupaj z igralci, kot so Maggie Smith, Judi Dench in Tom Courtenay.

Ackland se je rodil v zahodnem londonskem predmestju North Kensington 29. februarja 1928. V osebnem življenju je doživel številne preizkušnje. Sin Paul je pri 29. letih umrl zaradi prevelikega odmerka heroina. Ogenj je uničili družinsko hišo. Njegova soproga Rosemary se je hudo poškodovala, ko je med požarom skočila skozi okno.

V zakonu, ki je trajal 51 let, se jima je sicer rodilo sedem otrok. V starosti je Rosemary je zbolela za boleznijo motoričnega nevrona in umrla leta 2002.

Igralec se je leta 2014 upokojil in najraje čas preživljal s svojimi vnuki in pravnuki.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije