Pomlajeni Primorski fantje

Ansambel je v novo leto vstopil z novimi okrepitvami. Ob Bogdanu in Ivici še Niko Poles, Maksim Vergan in Manuel Bubola.
Fotografija: Prenovljena zasedba
Odpri galerijo
Prenovljena zasedba

Precej pestro je bilo minulo leto za Bogdana Gerka, vodjo ansambla Primorski fantje, in pevko Ivico Vergan. Praznovali so namreč 45 glasbenih let in se z dvema novima članoma udeležili vurberškega festivala. A že proti koncu leta sta Bogdan in Ivica ostala sama, saj sta Danijel Možina in Kajetan Lazar ugotovila, da je delo v ansamblu zanju prenaporno in takšnega tempa ne bosta zmogla. Primerila se je še ena smola, saj si je Valter Počkaj poškodoval roko. In tako se je začelo mrzlično iskanje novih članov, tokrat kar treh, saj je imel ansambel že podpisane pogodbe za številne nastope.

Bogdan Gerk, vodja Primorskih fantov, je Ivico Vergan v ansambel povabil leta 1992.
Bogdan Gerk, vodja Primorskih fantov, je Ivico Vergan v ansambel povabil leta 1992.
»Sem pa izjemno hvaležna, da sta nam pri nekaj že dogovorjenih nastopih priskočila na pomoč prejšnja dolgoletna člana Aleš Segulin in Gianfranko Novak, tako da smo vse obveznosti spravili pod streho,« je povedala Ivica.

Očitno sta imela Ivica in Bogdan pri iskanju kar treh novih članov srečno roko, saj je bil ansambel že konec leta spet v polni postavi, decembra smo jih že videli v narodno-zabavni oddaji Pri Črnem Petru na Planet TV.

Bogdanu in Ivici, ki ostajata stalnica, plešoča Ivica pa je tako ali tako njihov zaščitni znak, so se pridružili Ivičin sin Maksim Vergan, ki igra kitaro, harmonikar Niko Poles in multiinštrumentalist Manuel Bubola. Maksim je že kot kratkohlačnik, pri rosnih devetih, dokazal, da je podedoval glasbene gene, že pri desetih pa je posnel prvo od skupaj štirih avdiokaset pri založbi ZKP RTV Slovenija. V najstniških letih ga je prevzela kitara, bil je kitarist in pevec pri več obalnih avantgardnih ansamblih. Niko je priznani učitelj diatonične harmonike s številnimi glasbenimi izkušnjami in dosežki.


Od rosnih let se je udeleževal tekmovanj harmonikarjev in dosegal velike uspehe. Največjega je požel leta 2007 v Italijanskem mestu Rumo, kjer je postal absolutni mladinski svetovni prvak na diatonični harmoniki. Že leto zatem je priredil prvi (a ne edini) samostojni koncert ob izidu zgoščenke Raj tipk. Veliko nastopa s svojim orkestrom harmonikarjev. Najmlajši član Manuel je doslej igral v različnih pop zasedbah, obiskoval je šolo za klavir, saksofon in teorijo, igra tudi kitaro in bas kitaro.

»Vsi trije so nama z Bogdanom ponudili roko, in tako smo se takoj lotili dela. Maksim in Niko dejansko živita z našo glasbo od mladih nog, saj sta nas vseskozi spremljala, občudovala in bila z nami na številnih dogodkih, zato je bila tudi njuna želja, da se nam pridružita. In tako se je začelo novo poglavje našega glasbenega udejstvovanja. Z Bogdanom sva izziv sprejela in zdaj upava, da bova lahko s svojimi izkušnjami pomagala mladim, nadarjenim glasbenikom in bomo skupaj ustvarjali kakovostno in všečno glasbo,« nam je še zaupala Ivica.


Primorski fantje so decembra predstavili novo skladbo Polnoč, ki je pri poslušalcih naletela na odobravanje, že spomladi pa lahko od njih pričakujemo, obljubljajo, kakšen nov projekt. »Skratka, energije za nove podvige imamo dovolj, včasih še celo preveč,« se pošali Ivica.

Primorski fantje so leto začeli pomlajeni, idej za ustvarjanje jim ne manjka.
Primorski fantje so leto začeli pomlajeni, idej za ustvarjanje jim ne manjka.
In dodaja: »Radi bi doživeli še kakšen lep dogodek in poslušalcem podarili še kakšno novo melodijo, ki bi jim segla do srca. Vsem mladim ansamblom pa mi, ki že imamo kilometrino, želimo veliko samokritičnosti, iskrenosti, užitkov pa seveda vztrajnosti pri ustvarjanju.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije