VIŽE

Poklon srčnemu muzikantu

Ansambel Svetlin praznuje okroglo obletnico. Tine Stare je ustvarjal tudi za druge.
Fotografija: Trije bratje Svetlin (z leve) Aleš, Andrej in Tomaž s pevko Marijano Mlinar
Odpri galerijo
Trije bratje Svetlin (z leve) Aleš, Andrej in Tomaž s pevko Marijano Mlinar

Glasbeni večer, ki sta ga v sodelovanju z občino Domžale pripravila Radio in televizija Veseljak, je na odru združil številne glasbenike, ki so bili tako in drugače povezani s pred sedmimi leti preminulim godcem Tinetom Staretom; njegove pesmi danes poustvarja tudi Ansambel Svetlin, ki je na sceni natanko tri desetletja.

Ansambel Svetlin je nastopil z dvema pevkama, Urško Kužet in Niko Svetlin, hčerko Tomaža Svetlina, ki v ansamblu zdaj ne igra več. FOTOGRAFIJE: Mojca Marot
Ansambel Svetlin je nastopil z dvema pevkama, Urško Kužet in Niko Svetlin, hčerko Tomaža Svetlina, ki v ansamblu zdaj ne igra več. FOTOGRAFIJE: Mojca Marot
Ansambel Tineta Stareta bi letos imel 45 let, Tine Stare pa bi, če bi še živel, praznoval 65. rojstni dan. A čeprav ga ni več, njegova glasba ostaja med ljudmi, saj je preprosta in spevna. Da imajo ljudje radi njegove viže, vedo tudi člani Ansambla Svetlin, ki so se zavestno odločili, da nekaj njegovih melodij priredijo in posnamejo na novo, s čimer so jih ljudem še bolj približali in poskrbeli, da ne bodo nikoli šle v pozabo. Te so poleg lastnih skladb predstavili na glasbenem večeru, ki je bil posvečen tudi njihovi 30-letnici.

Harmonikar Gregor Vrhovec velja za enega najboljših interpretov Tineta Stareta.
Harmonikar Gregor Vrhovec velja za enega najboljših interpretov Tineta Stareta.
Na oder so najprej stopili Aleš, Tomaž in Andrej, trije bratje Svetlin, ki so začeli muzicirati še kot mladoletniki, a z dobro popotnico, saj je bil tudi njihov oče Karel ljudski muzikant. Fantje so začeli kot trio, za prve studijske posnetke pa so k sodelovanju povabili priznano pevko, danes učiteljico petja Marijano Mlinar ter trobentarja Andreja Zemeta, ki sta se jim pridružila tudi v Domžalah. Z njima so izvedli polko Gasilska veselica.

Pozneje je Ansambel Svetlin doživel nekaj kadrovskih menjav, danes poleg kitarista Aleša Svetlina, ki je tudi vodja, in njegovega brata Andreja, harmonikarja, v zasedbi igrajo še Matej Šarc, Tim Štritof in Matej Dornik, šele pred pol leta pa se jim je pridružila mlada pevka Urška Kužet, ki je po 18 letih zamenjala Jasmino Jurovič. Prav na koncertu v Domžalah so z novo pevko prvič javno izvedli novo pesem Pozabi na vse, za katero bodo z ekipo TV Veseljak posneli videospot, njena avtorja pa sta Andrej Svetlin in Vera Šolinc.


»Glede na to, da smo v 30 letih res veliko preigrali, bi se morda morali malo umiriti, a beležnica se z nastopi hitro polni in vse kaže, da počitka še ne bo,« nam pove Andrej Svetlin. Pevka Urška je v ansambel prinesla svež veter in mladostniško energijo.

»Ker je zaljubljena v Avsenikovo glasbo, pa bomo, kot vse kaže, še bolj zagnani za nadaljnje delo,« so še povedali fantje, ki so večino časa na odru prepustili gostom, ki so prav tako igrali Staretove viže. Eden tistih, ki so se veliko družili s Tinetom Staretom, je bil župan Kamnika Toni Dragar. Še več, bila sta tako dobra prijatelja, da je Tine županu ob njegovem abrahamu napisal celo pesem Pr'jat'u, ki so jo v Domžalah zapeli in zaigrali Mladi gamsi.

Vsi glasbeniki na odru v Domžalah, na večeru, posvečenem 30-letnici Ansambla Svetlin ter godcu Tinetu Staretu
Vsi glasbeniki na odru v Domžalah, na večeru, posvečenem 30-letnici Ansambla Svetlin ter godcu Tinetu Staretu
Staretovo pesem V tihem večeru je skupaj s Hozentregarji zapela njegova nečakinja Andreja Čamernik Rampre. Na odru domžalske športne dvorane so stali tudi Slovenski muzikantje, ki muzicirajo že 54 let. Kar trije njihovi člani so tesno sodelovali z Ansamblom Tineta Stareta, in sicer basist Igor Šink, klarinetist Primož Kosec in njegova žena, pevka Darja Kosec. Mimogrede, prav v Ansamblu Tineta Stareta sta se Koščeva tudi spoznala.


Kot rečeno, Tine Stare ni bil le ljudski godec in niti ni ustvarjal samo za svoj ansambel, temveč tudi za druge, na primer za legendarne Gamse, ki so jih tokrat nadomestili Mladi gamsi, pri pesmi Mami za te pa sta se jim kot presenečenje na odru pridružila brata Janko in Tone Omahna iz zasedbe Gamsov. Tudi Ansambel Valovi, ki je osem let sodeloval s Tinetom Staretom, je zaigral v Domžalah, prav tako Leteči muzikanti, njihov harmonikar Grega Vrhovec pa je tisti, ki se je s svojim slogom igranja in petja še najbolj približal igranju nepozabnega godca.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije