RADGONSKO POLETJE 2021

Pod zvezdami Radgonskega poletja

Občinstvo so razvajali Zala & Gašper, 3:rma, Miro Božič in Benjamin Barbarič.
Fotografija: Mlada glasbenika na odru nista več Zala Kralj in Gašper Šantl, temveč zalagasper.
Odpri galerijo
Mlada glasbenika na odru nista več Zala Kralj in Gašper Šantl, temveč zalagasper.

Tudi v nadaljevanju Radgonskega poletja 2021 so pod zvezdnim nebom na zeleni trati Mladinskega centra na Trgu svobode v Gornji Radgoni nastopili sami zanimivi glasbeniki, ki so razvajali publiko, in sicer so se na odru zvrstili zalagasper, 3:rma in duo Miro Božič & Benjamin Barbarič.

Pred občinstvom, ki se je moralo držati navodil in odloka vlade, da se prireditve lahko udeležijo vsi, ki izpolnjujejo pogoj PCT, sta na letni oder najprej stopila Miro Božič & Benjamin Barbarič, dvojec, ki je občinstvu z ustno harmoniko in kitaro približal raznolike glasbene elemente, od tradicionalnih slovenskih, keltskih, turških do bližnjevzhodnih melodij. Duo 3:rma je s prepletom jazza, popa in ljudskih zvokov zgradil most med glasbo in poezijo. Zala in Gašper, mlada Mariborčana, ki sta pred dvema letoma stopila na evrovizijski oder v Tel Avivu, pa sta z minimalističnim slogom in izvirnimi deli poslušalce popeljala v drugo dimenzijo.

3:rma je avtorski projekt kitaristke Urške Supej in vokalistke Maše But. FOTOGRAFIJE: O. B.
3:rma je avtorski projekt kitaristke Urške Supej in vokalistke Maše But. FOTOGRAFIJE: O. B.

Mlada glasbenika sta skupno ustvarjalno pot začela leta 2017, ko sta poslušalce osvojila z Valovi. Sledili so Baloni, S teboi in uspešnica Sebi, ki ju je popeljala čez peščene plaže Tel Aviva, kjer sta nas zastopala na izboru za pesem Evrovizije. Prepuščena toku ustvarjalnosti sta na valovih razburkanega morja ostala zvesta sebi in kmalu izdala tudi dve skladbi v angleščini ter album 4, s katerim sta dosegla tudi Republic Records. Podobno kot povsod, kjer nastopata, sta tudi radgonsko publiko začarala z edinstveno energijo, odlično liriko in zasanjanimi ritmi subtilnega elektronskega popa, ki tvorijo njun edinstveni slog. Njune skladbe pripovedujejo avtentične zgodbe, posebni pa so tudi njuni nastopi, ki poslušalcem ponudijo žametno atmosfero modernega zvoka s primesmi ambientalne elektronike. Duo 3:rma je avtorski projekt kitaristke Urške Supej in vokalistke Maše But.

Projekt, ki gradi most med glasbo in poezijo, plava v standardnih jazzovskih, pop ter folk vodah. Dotika se tematik, kot so feminizem, brezizhodna razmerja, vera in podobno. Projekt predstavlja kontrast med spevnimi melodijami in težkimi tematikami, kot življenjski kontrast med idealom in realnostjo. Avtorici želita na takšen način, skozi lepo in poslušljivo glasbo, spodbuditi razmišljanje o temah in težavah, ki jih ljudje prepogosto preslišimo in spregledamo. In za konec – Miro Božič in Benjamin Barbarič sta po tem, ko sta dobri dve desetletji preživela kot soseda v enem izmed bežigrajskih blokov, začela nastopati skupaj, ob tem pa sta razvila izviren eklektični način igranja, ki ga črpata iz svetovnih in zgodovinskih glasbenih tradicij. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije