VIŽE

Pod Pohorjem enajst novih viž

V Oplotnici so izvedli peti narodno-zabavni Festival pod Pohorjem. Nagrada strokovne komisije in plaketa Tineta Lesjaka članom Ansambla Opoj.
Fotografija: Ansambel Valovi se je izjemoma okrepil z dodatnimi člani, od leve Sebastjan Plevnik, sicer član Ansambla Zadetek, Rok Gajšek, Blaž Verboten, Nejc Javornik, Jani Kamenik in Matija Miheljak. FOTOGRAFIJE: Mojca Marot
Odpri galerijo
Ansambel Valovi se je izjemoma okrepil z dodatnimi člani, od leve Sebastjan Plevnik, sicer član Ansambla Zadetek, Rok Gajšek, Blaž Verboten, Nejc Javornik, Jani Kamenik in Matija Miheljak. FOTOGRAFIJE: Mojca Marot

V Oplotnici se je odvil že 5. festival pod Pohorjem, ki je bil najverjetneje tudi zadnji letošnji festival narodno-zabavne glasbe. Letos smo spremljali le tri, ki so bili tekmovalnega značaja, in sicer na Vurberku, Ptuju in zdaj v Oplotnici, medtem ko sta bila v Števerjanu ter na Graški Gori zgolj revialnega značaja.

Festival v Oplotnici je bil znova na čudovitem grajskem dvorišču, kjer bi se v normalnih razmerah trlo na tisoče ljubiteljev narodno-zabavne glasbe. A žal epidemiološke razmere tega niso dovoljevale, vsi obiskovalci so morali ob vstopu na prizorišče tudi izkazati, da izpolnjujejo enega od PCT-pogojev. Se je pa dogodek že tradicionalno začel z vižo, ki je postala himna Oplotnice.
Srčni muzikanti so za pesem Del mojega srca prejeli nagrado za najboljši aranžma.
Srčni muzikanti so za pesem Del mojega srca prejeli nagrado za najboljši aranžma.

To je Tu smo doma, ki sta jo ustvarila žal pokojni domačin, vsestranski ljudski godec Tine Lesjak, in Dušan Ravnjak. Letos so skladbo izvedli člani Ansambla Vrt, katerega vodja je Tini Lesjak, sin pokojnega Lesjaka, festival pa se je začel še z nastopom dveh lanskih zmagovalcev. Petovia kvintet je izvedel Polko za Tjaša, Ansambel Jarica pa valček z naslovom Dedov strah. Zasedbi sta nastopili tudi v revialnem delu festivala. Letos so se predstavili Ansambel Dar, Ansambel Gašperja Kavška, Ansambel Opoj, Ansambel Pik, Ansambel Utrip, Grand kvintet, Ansambel Lesarji, Špadni fantje, Valovi, Žurerji in Srčni muzikanti. Vsi so zaigrali dve skladbi, eno lastno, ki je bila tekmovalna, in drugo iz zakladnice.


Nagrado za najboljšo melodijo so si priigrali člani Ansambla Valovi za pesem z naslovom Zaman je mati čakala avtorjev Braneta Klavžarja in Vere Šolinc. Nagrado za najboljše besedilo je prejel Ansambel Dar za pesem Enkrat mine vse, za katero je besedilo napisala Anita Zupanc, glasbo in aranžma pa je ustvaril Martin Juhart. Nagrado za najboljši aranžma so prejeli Srčni muzikanti za pesem Del mojega srca avtorjev Larise Obretan in Martina Juharta, slednji je ustvaril nagrajeni aranžma. Nagrado občinstva in plaketo Bratov iz Oplotnice so si priigrali Žurerji za pesem z naslovom Hvala, ki jo je ustvaril njihov član Gašper Kušar, nagrado strokovne komisije in plaketo Tineta Lesjaka pa so prejeli člani Ansambla Opoj za pesem z naslovom Ob meni avtorja Uroša Škripca. Mimogrede, Ansambel Opoj je zmagal tudi na letošnjem ptujskem festivalu.


»Organizatorji smo zelo veseli, da nam je kljub težkim razmeram, ki so posledica epidemije, uspelo izvesti naš festival, za kar so zaslužni tako obiskovalci kot ansambli in donatorji. Dogodek je posnela ekipa Televizije Maribor in ga bo v prihodnjih mesecih mogoče videti tudi na Televiziji Slovenija. Predvsem pa smo ponosni, da smo tu pri nas slišali enajst novih viž, polk in valčkov, ki bodo obogatili glasbeno zakladnico,« je sklenil Franci Ribič, predsednik Kulturnega društva Festival Oplotnica.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas