FILMSKO DOGAJANJE

Po Sloveniji se vrtijo filmske kamere: v Ljubljani se že snema in še se bo

Na Vršiču so začeli snemati slovensko črno komedijo. V Ljubljani je padla prva klapa Štantetovega filma Izgubljeni sin. Slednjega bodo snemali na več lokacijah v Ljubljani.
Fotografija: Simbolična slika FOTO: Gorodenkoff Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična slika FOTO: Gorodenkoff Getty Images/istockphoto

Slovenija se je v teh dneh spremenila v velik filmski studio na prostem. Že v petek je namreč padla prva klapa nove slovenske črne komedije To je rop! v režiji Gregorja Andolška, ki se pod film podpisuje tudi kot soscenarist. Mladi ustvarjalec je o svojem prvem samostojnem celovečercu, ki spremlja poklicnega čarovnika Roka, ki si med delom v nakupovalnem središču zlomi roko ter nato neuspešno poskuša od zavarovalnice dobiti odškodnino, dejal, da je to v resnici film o boju slehernika, ki se znajde pred neusmiljenim sistemom, ki mu ni kos.

»Film si predstavljam kot mešanico žanrov, ki jih imam rad, komedije, a hkrati tudi kriminalke, filma ceste in pregona. Ni zamišljen kot socialna drama, čeprav je tematsko družbeno kritičen,« je dejal Andolšek, ki ga je začetek snemanja popeljal na Vršič. V naslednjih 33 dneh, v katerih naj bi film končali, pa se bodo kamere vrtele še na različnih prizoriščih v Vipavi, Ajdovščini, na Jezerskem, v Kranju, Bohinju in po Ljubljani.

Snemanje še enega celovečerca

A čeprav bo ekipa filma To je rop! do naše prestolnice še morala priti, se je ta že na začetku tega tedna spremenila v filmsko prizorišče. Prav v Ljubljani se je namreč začelo snemanje drugega igranega celovečerca režiserja in scenarista Darka Štanteta z naslovom Izgubljeni sin.

Izgubljeni sin, ki ga bodo snemali na več lokacijah v Ljubljani in okolici ter v Trstu, bo na velikem platnu oživil zgodbo o uspešnem kriminalistu, ki rešuje primere družinskega nasilja, s katerim se je moral soočiti tudi v lastni preteklosti. Na eni od intervencij se namreč izkaže, da je nasilnež njegov odtujeni mlajši brat Kristian, s katerim se nista videla že 12 let. Bratu poskuša pomagati, pri tem pa mu postaja nevarno podoben ter s tem postavlja na kocko svoje osebno in profesionalno življenje.

Scenarij razvijal na delavnicah

»S filmom želim na realističen način prikazati dinamiko odnosov med posamezniki v različnih življenjskih obdobjih, ki so odraščali v družinah, kjer so bili žrtve raznih oblik nasilja. Sprašujem se, ali je možno prekiniti krog nasilja, ki se pogosto prenaša iz generacije v generacijo, tako da žrtev postane nasilnež,« je povedal režiser, ki je scenarij razvijal na delavnici ScripTest ter skupaj s producentko Nino Robnik na mednarodni delavnici Eave.

Štante se je s prvencem Posledice javnosti sicer predstavil leta 2018. Premierno so ga prikazali na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, nato pa še na več kot 40 festivalih. Na 21. festivalu slovenskega filma je prejel pet vesen, med drugim za režijo ter glavnega in stranskega igralca. V kinodistribucijo je prišel v ZDA, Franciji, Nemčiji, na Tajvanu, v Združenem kraljestvu in Kanadi, odkupili pa sta ga tudi pretočni platformi HBO in Amazon Prime ter drugi kanali VOD. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije