KRALJICA SOULA

Po 46 letih je Arethin film končan

Dokumentarni film o kraljici soula je končno doživel premiero. Za zamudo so krive tožbe in način snemanja Sidneyja Pollacka.
Fotografija: Aretha je bila ena največkrat nagrajenih pevk v glasbeni zgodovini. Foto: Guliver/Getty images
Odpri galerijo
Aretha je bila ena največkrat nagrajenih pevk v glasbeni zgodovini. Foto: Guliver/Getty images

Film Amazing grace, ki prikazuje življenje zdaj že pokojne kraljice soula Arethe Franklin, so posneli pred 46 leti, premiero pa je doživel šele v teh dneh. Predvajali so ga v New Yorku, v Evropo in drugod pa naj bi prišel v kinematografe 15. januarja. Snemali so ga v baptistični cerkvi v Los Angelesu, in sicer samo dve noči. Gre za cerkev, v kateri je Aretha posnela svoj najslavnejši album Amazing grace. Družina pokojne zvezdnice je projekt odobrila.

Režiser Sydney Pollack je film posnel, ne da bi uporabljal filmsko klapo, orodje, s katerim označujejo številko ter začetek prizora, zato je bilo 20 ur surovega materiala zelo težko urejati. Projekt je bil desetletja ujet med proces montiranja in pravne bitke, ki so preprečevale njegovo dokončanje. Navsezadnje so ga dokončali pred sedmimi leti, ko je producent Alan Eliott najprej odkupil pravice za film, nato pa zbral produkcijsko ekipo, da je posnetke najprej prenesla na digitalne nosilce, nato pa ga je po 40 letih še uredil. Premierno so ga predstavili na filmskem festivalu v New Yorku. Glede na zvezdničino burno življenje in številne osupljive dosežke ni nič čudnega, da je bil še kako težko pričakovan.
 

Težko otroštvo

Pri 12 je zanosila, pri 14 posnela prve pesmi. Foto: Guliver/Getty images
Pri 12 je zanosila, pri 14 posnela prve pesmi. Foto: Guliver/Getty images
Glasbena diva je umrla 16. avgusta letos, stara 76 let, zaradi raka na trebušni slinavki. Pogreb, ki so se ga udeležili družina in prijatelji, med njimi bivši predsednik ZDA Bill Clinton, je bil dolg šest ur. Oboževalci so se lahko od kraljice soula poslovili v Detroitu, v Muzeju afroameriške zgodovine, kjer je bila dva dni krsta.

Aretha je bila ena največkrat nagrajenih pevk v glasbeni zgodovini., z 18 grammyji v žepu si je prislužila naziv kraljica soula. Leta 1987 je postala prva ženska, ki ji je uspelo priti v Rock and Roll Hall of Hame. Veljala je za eno najuglednejših gospel, soul in R&B umetnic in ima svojo zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih.

Rodila se je leta 1942 v Memphisu v ameriški zvezni državi Tennessee. Peti je začela, ker je bil njen oče, Clarence Franklin, baptistični duhovnik. Bil je eden najbolj cenjenih pridigarjev v državi, zato je bila Aretha že od mladih nog obkrožena z znanimi osebnostmi. V glasbi je bila samouk. V očetovi cerkvi se je na klavir naučila igrati brez not, te se je naučila brati šele kasneje. Odraščala je v veliki družini z dvema sestrama Ermo in Carolyn, ki sta bili profesionalni pevki, in brati Carlom, Cecilom in Vaughnom. Mama Barbara je umrla, ko je bilo Arethi komaj deset let. Na očeta je bila zelo navezana. Kontroverzno biografijo Davida Ritza, po kateri naj bi cerkev njenega očeta organizirala skrivne orgije, je označila za smeti.

Še kot otrok, pri dvanajstih, je zanosila s fantom, ki ga je spoznala v šoli, Donaldom Burkom. Rodila je sina Clarencea, čez dve leti pa še Edwarda. Otroka sta pomagali čuvati babica in sestra, ona pa se je posvečala glasbi. Pri 14 letih je posnela nekaj svojih pesmi.


Nasilje v družini

Kljub izjemnim uspehom ji v živjenju ni bilo postlano z rožicami. Foto: Guliver/Getty images
Kljub izjemnim uspehom ji v živjenju ni bilo postlano z rožicami. Foto: Guliver/Getty images
Pri 19 se je prvič poročila, in sicer s Tedom Whitom, ki je postal njen menedžer, in dobila še sina Teda Jr. Zakon se je končal leta 1969, ko je pevka prijavila družinsko nasilje. Četrtega sina je rodila kmalu po ločitvi, njegov oče je bil menedžer Ken Cunningham. Čez desetletje se je spet poročila, tokrat z igralcem Glynnom Turmanom. Poročena sta bila šest let, a sta že po štirih letih začela živeti ločeno. Kmalu po poroki je ropar ustrelil njenega očeta v njegovem domu v Detroitu. Aretha se je vrnila k njemu in skrbela zanj. Po petih letih v komi je umrl, Aretha se je nato ločila. Še enkrat se je nameravala poročiti leta 2012, in sicer s poslovnežem Williemom Wilkersonom, a si je premislila. Aretha se je leta in leta borila s prekomerno težo in alkoholizmom.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas