OB JUBILEJU

Orleki strnili vrste za knape: legendarno pesem posneli na novo (VIDEO)

Avdio in video remake skladbe Adijo, knapi ob jubileju rudarjenja.
Fotografija: Orleki so z Rudarsko godbo Hrastnik na novo posneli legendarno pesem Adijo, knapi.
Odpri galerijo
Orleki so z Rudarsko godbo Hrastnik na novo posneli legendarno pesem Adijo, knapi.

Orleki so ob dvestoletnici rudarjenja v občini Hrastnik pripravili avdio in video remake skladbe Adijo, knapi. Slovesnost in promocija skladbe sta bili dan pred letošnjim martinovim. Zadnji knap je s herc šaflo v hunt naložil kuolm pred več kot desetimi leti. Rudarska tradicija v Hrastniku kljub temu živi naprej.

Živo jo, med drugim, ohranjajo tudi člani in članice Rudarske godbe Hrastnik, ki bo prihodnje leto praznovala častitljivih 170 let. Letos, ko v občini praznujejo 200-letnico rudarjenja, pa so si pleharji zadali poseben projekt – na novo so posneli avdio in video legendarne skladbe Adijo, knapi. K sodelovanju so povabili skupino Orlek, ta pa se je projektu pridružila brez zadržkov. Remake skladbe je pripravil producent Jamirko. Skladba je moderna, z vložkom trapa, ki ga je pripravil Kristjan Adamlje. V trapu se spominja dedka, ki je vsakdanji kruh služil globoko v rudniških rovih.

Avdio snemanje je potekalo v RSL studiu v Novem mestu, videospot pa so godbeniki in Orleki pod taktirko snemalca in producenta Tomaža Praunsaissa in njegove JP – Jaganath produkcije posneli v občini Hrastnik, in sicer tako v rudniških prostorih kot tudi v rovu. Spisali so novo zgodbo, ki jo posvečajo vsem rudarjem. Naj bo skladba Adijo, knapi v spomin in opomin vsem naslednjim generacijam.

V občini Hrastnik praznujejo 200-letnico rudarjenja. FOTOGRAFIJI: OSEBNI ARHIV
V občini Hrastnik praznujejo 200-letnico rudarjenja. FOTOGRAFIJI: OSEBNI ARHIV

Na spominski slovesnosti v Delavskem domu v Hrastniku je pevec skupine Orlek Vlado Poredoš prejel tudi nagrado Frana Milčinskega - Ježka, ki jo zavod RTV Slovenija vsako leto podeli ustvarjalcu za izvirne dosežke in opus v umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji žlahtnega Ježkovega duha. Orleke lahko že ta petek, 18. novembra, zvečer vidite in slišite v živo na koncertu v stari šoli v Leskovici, v torek, 29. novembra, v Delavskem domu Trbovlje, kjer bodo pripravili koncert za zasavske gasilce, ki so letos pomagali gasiti Kras, 3. decembra bodo v Kulturnem domu v Šentjerneju, 9. decembra pa še na Bledu. 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas