KVINTA

O, Guštanj, srečni, dragi kraj

Lani so se prijavili na prvi festival in prejeli nagrado, uspeh pa ponovili tudi letos. In to na istem festivalu v Guštanju na Koroškem.
Fotografija: V dveh letih so dokazali svojo kakovost, saj so bili tudi polfinalisti festivala Slovenska polka in valček. FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
V dveh letih so dokazali svojo kakovost, saj so bili tudi polfinalisti festivala Slovenska polka in valček. FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV

Prihajajo iz Grosuplja. Gre za inštrumentalni trio z vokalnim duetom, v katerem so Jurij Kožar, ki igra diatonično harmoniko, kitarist Matic Kete, bas kitarist Jaka Ivan, pojeta pa Eva Kovačič in Gregor Deželan. Seveda zapojejo tudi večglasno.

V civilu
V civilu
»Našo zgodbo smo začeli pisati jeseni 2017, istega leta smo začeli tudi že prve nastope. Želja po ustvarjanju in širjenju glasbe je bila velika, zato smo v prvih mesecih lanskega leta poslušalcem predstavili prvo skladbo Ljubezen je sreča, ki jo je za nas ustvaril David Novak, član skupine Gadi,« pravi Matic Kete. Kmalu pa sta v roke vzela svinčnik in papir tudi Matic in harmonikar Jurij in napisala prvi avtorski valček z naslovom Mogoče nekoč.

Nedavno so posneli videospot za najnovejšo polko z naslovom Ponedeljek, za katero so nagrado prejeli na festivalu Guštanj.
Nedavno so posneli videospot za najnovejšo polko z naslovom Ponedeljek, za katero so nagrado prejeli na festivalu Guštanj.
V želji po odkrivanju sveta narodno-zabavne glasbe so se lani prijavili na prvi festival Guštanj na Koroškem, na katerem so se predstavili z novo polko avtorjev Marjana Turka in Mateja Kocjančiča z naslovom Nisem taka, kot so druge. »Oba avtorja sta v njej zelo dobro ujela značaj naše pevke Eve. To se je obrestovalo, saj smo prejeli drugo nagrado festivala po mnenju stroke,« pove Kete.
 

Popolno presenečenje


Še večje presenečenje so doživeli, ko so bili med množico prijavljenih ansamblov sprejeti v polfinale festivala Slovenska polka in valček. In skladbo Svet na ramenih so imeli priložnost prvič predstavili publiki v oddaji Slovenski pozdrav.


Besedilo zanjo je že pred desetletjem napisala odlična, nedavno preminula pesnica Fanika Požek, za melodijo, aranžma ter studijsko izvedbo pa je poskrbel še en odličen glasbenik Igor Podpečan. Čeprav se fantje ter dekle z glasbo ne ukvarjajo profesionalno, trije so namreč še študentje, dva pa že zaposlena, pravijo, da je imeti ansambel veliko več kot samo igranje na veselicah in drugih zabavah.
 

Polka, ki je zorela v glavi


»Vaje, snemanje skladb ter videospotov nam vzamejo precej prostega časa, vendar v tem uživamo. To poletje pa smo se mudili tudi v Ljubljani in njeni okolici, kjer smo snemali videospot za novo skladbo, polko s preprostim naslovom Ponedeljek, s katero smo se znova predstavili na festivalu Guštanj in znova prejeli nagrado po mnenju strokovne komisije.

Gre za zanimivo polko, katere tema za besedilo je avtorju Mateju Kocjančiču, kot nam je povedal, že dolgo zorela v glavi. Le na papir mu je še ni uspelo preliti. No, letos mu je, k temu pa je svoje dodal mojster razigranih in mladostnih melodij Marjan Turk,« nam pove mladi kitarist Matic Kete. Ansambel Kvinta je s tem postal bogatejši za novo skladbo.


»Bogatejši pa smo tudi za novo izkušnjo ter priznanje za svoje delo, saj smo na festivalu s to skladbo zasedli tretje mesto,« še pove Kete. Resda pa so imeli malček smole, saj se je pred festivalom njihov ritem kitarist poškodoval, nadomestil pa ga je izkušeni Nejc Drobnič, sicer član Kvinteta 7. S tem so dokazali, da solidarnosti med glasbeniki ne manjka, in če je treba, stopijo skupaj in si pomagajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije