BIOGRAFSKA VLOGA

Nov vrhunec kariere: Emilia Clarke bo žena Oscarja Wilda

Zvezdnica Igre prestolov s pomembno biografsko vlogo. Constance Lloyd je bila ena prvih feministk na Otoku.
Fotografija: Obeta se ji nov vrhunec kariere. FOTO: Jeff Overs/bbc via Reuters
Odpri galerijo
Obeta se ji nov vrhunec kariere. FOTO: Jeff Overs/bbc via Reuters

DA se počasi, a vztrajno vzpenja po lestvici najuspešnejših britanskih igralk, dokazuje z vsakim novim projektom. Emilia Clarke, ki je vrsto sezon jemala dih kot zmajevska kraljica Daenerys Targaryen v uspešnici Igra prestolov in si prislužila številne laskave nagrade ter nominacije, bo v kratkem zaplavala v povsem resne vode.

Do zdaj je najbolj prepričala kot Daenerys Targaryen. FOTO: IMDb
Do zdaj je najbolj prepričala kot Daenerys Targaryen. FOTO: IMDb

Avstralska režiserka Sophie Hyde, ki se je nazadnje izkazala z uspešnico Good Luck to You, Leo Grande, z Emmo Thompson, si je namreč zaželela prav 36-letnico v vlogi Constance Lloyd, irske pisateljice, ki je bila poročena z rojakom in književnikom Oscarjem Wildom.

Vloge vplivnih žensk

Lloydova bo osrednji lik zgodbe z naslovom An Ideal Wife (Idealna soproga), zato se Clarkova spogleduje z novim vrhuncem kariere, se ji nasmihajo kritiki, polni pričakovanj, saj velja britanska zvezdnica za eno najuspešnejših igralk nove dobe, svojo sposobnost, da se prelevi v različne junakinje, pa je dokazala že zdavnaj.

Od romantične junakinje v drami Ob tebi, ki je nastala po presunljivem romanu pisateljice Jojo Moyes, pa vse do neustrašne Sarah Connor v Terminatorju: Genisys ter seveda neomajne in mogočne Daenerys Targaryen, fantazijskega lika v igri prestolov, je simpatična Clarkova potrjevala, da je preprosto nadarjena za vloge močnih in vplivnih žensk.

Tako jo je pritegnila tudi Lloydova, ki je bila seveda veliko več kot žena znanega in kontroverznega pisatelja: tudi sama je bila uspešna književnica in ena zgodnjih feministk ter aktivistk, saj si je v poznem 19. stoletju prizadevala za pomembno družbeno reformo. Med drugim je sodelovala v gibanju za reformo oblačenja in se zavzemala, da bi se ženske lahko napravljale tudi udobneje, ne zgolj v tesne viktorijanske obleke, poudarjala pa je tudi žensko pravico do lastnega prihodka in samostojnosti. Constance se je leta 1884 poročila z Wildom, s katerim sta imela dva sinova, Cyrila in Vyvyana.

Po rojstvu mlajšega otroka sta se z možem oddaljila, se je pozneje spominjala, kmalu pa je spoznala tudi moževega ljubimca. Wilda so za dve leti zaprli zaradi homoseksualnosti, ki so jo takrat zakonsko preganjali, Constance pa se je s sinovoma preselila v Švico in priimek sebi ter otrokoma spremenila v Holland. Od Wilda se sicer ni nikoli uradno ločila, je pa od moža zahtevala, da se odpove starševskim pravicam.

Leta 1998 je po dolgotrajnih zdravstvenih težavah umrla; po nekaterih razlagah so bile krive poškodbe hrbtenice kot posledice padca po stopnicah, pojavila so se tudi namigovanja, da je bil zanjo usoden sifilis, s katerim naj bi jo okužil mož, najverjetneje pa je umrla zaradi multiple skleroze, takrat še zelo slabo poznane in neraziskane bolezni. Za sinova so pozneje skrbeli njeni sorodniki; Cyril je padel v prvi svetovni vojni, Vyvyan pa je živel vse do leta 1967, in sicer kot uspešen pisec, prevajalec in pravnik.

Clarkovi pa se obeta še ena pomembna biografska vloga; upodobila naj bi ambiciozno Jean Kerr, ženo razvpitega ameriškega senatorja Josepha McCarthyja

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas