ČAROBNI SVET

Netflix vstopa v čarobni svet Roalda Dahla

Pretočni velikan je odkupil avtorske pravice za otroške uspešnice britanskega pisatelja.
Fotografija: Čarli in tovarna čokolade je v režiji Tima Burtona zaživela v filmski obliki že leta 2005. Foto: Press Release
Odpri galerijo
Čarli in tovarna čokolade je v režiji Tima Burtona zaživela v filmski obliki že leta 2005. Foto: Press Release

Zgodbe Roalda​ Dahla ne živijo več le v knjigah in otroški domišljiji, marsikatera je namreč že zaživela na velikem platnu, televiziji in gledaliških deskah. Že kmalu nas očitno čakajo še nove Dahlove poslastice v sodobnih filmskih preoblekah, saj naj bi Netflix od umetnikovih potomcev za približno 500 milijonov odkupil avtorske pravice za otroške uspešnice, s katerimi ima velikopotezne načrtne. V mislih pa nimajo zgolj ekranizacije nekaterih klasik v obliki serij, animiranih celovečercev ter filmov.


»Zdajšnjim in bodočim oboževalcem želimo na nove in ustvarjalne načine predstaviti nekatere najbolj priljubljene zgodbe na svetu,« sta odločitev obrazložila Netflix in Roaldov vnuk Luke Kelly, ki je prej vodil družbo Roald Dahl Story Company, ta je zdaj
postala del Netflixove družine.

Oskarjevec Taika Waititi se je lotil serije, ki temelji na brezčasni zgodbi. FOTO: Danny Moloshok/Reuters
Oskarjevec Taika Waititi se je lotil serije, ki temelji na brezčasni zgodbi. FOTO: Danny Moloshok/Reuters

Prve korake v Dahlove izmišljene svetove, v katerih pogosto vlada dokaj temačno ozračje, je Netflix storil že leta 2018, ko se je pogodil za snemanje animiranih serij po literarnih predlogah britanskega pisca. V delu je že serija, ki temelji na svetu Čarlija in tovarne čokolade, režijsko taktirko vihti oskarjevec Taika Waititi, v režiji Matthewa Warchusa pa naj bi že naslednje leto prišla v kina tudi ekranizacija Matilde z Emmo Thompson, Lashano Lynch in Alisho Weir med igralsko zasedbo. A to je šele začetek, saj naj bi bilo v različnih fazah predprodukcije skupno že kar 19 novih serij, filmov in gledaliških predstav, prirejenih po Dahlovih klasikah. Najverjetneje nas čakajo tudi zimzelenčki kot Čudoviti lisjak in VDV: Veliki dobrodušni velikan. »Te brezčasne zgodbe predstavljamo širšemu občinstvu v novih oblikah, vseeno pa v njih ohranjamo edinstvenega duha in univerzalne teme presenečenja in prijaznosti, ki smo jih posuli še z nekaj sveže čarovnije,« sta dodala Kelly in Ted Sarandos, prvi mož Netflixa.

Lani smo lahko gledali novo predelavo Čarovnic, ki temeljijo na pisateljevem mladinskem romanu. Foto: Press Release
Lani smo lahko gledali novo predelavo Čarovnic, ki temeljijo na pisateljevem mladinskem romanu. Foto: Press Release

Dahlovim zgodbam bo poslej novo življenje torej vdihoval Netflix, vseeno pa prihaja tudi (filmska) predzgodba o Willyju Wonki, ki že nastaja pod okriljem filmskega studia Warner Bros, novo različico vsem znanega čudaškega lastnika tovarne čokolade bo upodobil Timothée Chalamet.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas