FILMSKA LEGENDA

Nastaja nov film o Bruceu Leeju

Režiral ga bo tajvansko-ameriški oskarjevec Ang Lee. Glavno vlogo bo odigral Angov sin Mason Lee.
Fotografija: Legendarni Bruce Lee v ikonični rumeni trenirki iz filma Igra smrti (Game of Death, 1978), ki je izšel po njegovi smrti. FOTO: Golden Harvest
Odpri galerijo
Legendarni Bruce Lee v ikonični rumeni trenirki iz filma Igra smrti (Game of Death, 1978), ki je izšel po njegovi smrti. FOTO: Golden Harvest

V bodočem filmu o legendarnem igralcu in mojstru borilnih veščin Bruceu Leeju, ki ga pripravlja z oskarji nagrajeni tajvansko-ameriški režiser Ang Lee, bo glavno vlogo odigral kar njegov sin Mason Lee. Angov sin, ne Bruceov, da bo jasno; Bruceov sin Brandon Lee je pred skoraj tremi desetletji tragično umrl na snemanju filma Vran. Scenarij za ambiciozno biografsko dramo bo napisal Dan Futterman, ki je bil za scenarij za film Capote nominiran za oskarja.

@politika_na_eks

Pr katerem frendu bo ta vikend snežil?❄️ #memeslovenia #slovenskapolitika #tiktokslovenija #slovenijatiktok #politika #lukamesec #levica #volitve2022 #robertgolob

♬ original sound - politika_na_eks

Odločen posneti film

Dosedanji poskusi filmskega prikaza življenja Brucea Leeja so prinesli mešane rezultate: Zmaj: Zgodba o Bruceu Leeju (Dragon: The Bruce Lee Story, 1993) in Rojstvo zmaja (Birth of the Dragon, 2016) imata na metakritičnem portalu Rotten Tomatoes oceni 74 in 23 odstotkov. Toda Ang Lee je kljub temu odločen posneti film, s katerim bi se primerno poklonil velikanu, ki je v Hollywood pripeljala kung fu oziroma Bruceovo atraktivno mešanico borilnih veščin.

Film bo režiral oskarjevec Ang Lee. FOTO: Annabelle Chih/Reuters
Film bo režiral oskarjevec Ang Lee. FOTO: Annabelle Chih/Reuters

»Čutim se dolžnega povedati zgodbo o tem sijajnem edinstvenem človeku, ki je hrepenel po tem, da bi ga sprejeli, ki je v 60-kilskem telesu skrival neverjetno moč in ki je s trdim delom uresničil neverjetne sanje,« je Ang Lee povedal reviji Variety. Kakor je dejal režiser, Bruce Lee ni bil nikoli popolnoma sprejet kot Američan ali Kitajec, brez dvoma pa je bil most med vzhodom in zahodom ter je revolucionaliziral tako borilne veščine kot akcijske filme. Kljub številnim rasističnim preprekam v (tedanjem) Hollywoodu je presegel stereotipe in postal filmska legenda.

Vzpon in smrt

Njegova prva velika vloga v ZDA je bil zakrinkani Kato v televizijski nanizanki Zeleni sršen (Green Hornet) iz leta 1966, a kljub temu se je šefom velikih studiev zdelo, da ameriško občinstvo še ni zrelo, da bi glavnega junaka lahko igral azijski igralec. In tako so za serijo Kung fu, ki smo jo še v časih prejšnje države lahko spremljali na avstrijski televiziji, za vlogo šaolinskega meniha, ki potuje po Divjem zahodu, leta 1972 namesto Brucea Leeja najeli Davida Carradina.

Brucea Leeja bo uprizoril Mason Lee. FOTO: Nat News/Wikimedia Commons CC BY 3.0
Brucea Leeja bo uprizoril Mason Lee. FOTO: Nat News/Wikimedia Commons CC BY 3.0

Bruce Lee je nato v Hongkongu posnel filme Jeklena pest (Fist of Fury, 1972), Na zmajevi poti (The Way of the Dragon, 1972) in V zmajevem gnezdu (Enter the Dragon, 1973), s katerimi je postal zvezdnik svetovnega formata. A žal je le nekaj dni pred ameriško premiero slednjega filma umrl zaradi možganske krvavitve, star le 32 let.

Mason Lee se bo še moral dokazati kot mojster borilnih veščin, je pa že pokazal, da zna igrati, med drugim v očetovem filmu Billy Lynn: Dolga pot do junaštva iz leta 2016. Dvaintridesetletni Mason ima za seboj že kar konkretno filmografijo, saj je nastopil v približno tridesetih filmih in televizijskih serijah, Ang Lee pa je s filmom Prežeči tiger, skriti zmaj (Crouching Tiger, Hidden Dragon, 2000) dokazal, da so borilne veščine oskarjevski material. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas