BOJKOT

Naši sosedi imajo dovolj: na Evroviziji jih ne bo

Madžarska se je umaknila domnevno zaradi povezave z gejevsko kulturo.
Fotografija: Conchita Wurst, zmagovalka Evrovizije 2014. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Conchita Wurst, zmagovalka Evrovizije 2014. FOTO: Reuters

Madžarska se je umaknila z Evrovizije, ker naj bi bila preveč gejevska za madžarsko državno vodstvo. Uradnega razloga za umik vlada premierja Viktorja Orbana ni navedla, je pa provladna televizija poročala, da je Evrovizija »homoseksualna flota« in da bi bilo za mentalno zdravje Madžarov boljše, če država ne bi sodelovala na tekmovanju.

Madžarska nacionalna televizija (MTVA) je sporočila, da bodo »namesto sodelovanja na Evroviziji 2020 neposredno podpirali produkcijo nadarjenih madžarskih pop glasbenikov«. Vir znotraj televizije je za britanski The Guardian povedal, da zaposleni domnevajo, da je za takšno potezo kriva povezanost Evrovizije s kulturo LGBTQ+. Tiskovni predstavnik Orbana Zoltan Kovacs je poročanje spletnega portala index.hu, da je v ozadju umika povezava Evrovizije z geji, označil za lažne novice, ni pa ponudil druge razlage za takšno potezo.

Odkar je Orban leta 2010 ponovno postal premier, se protigejevska retorika na Madžarskem stopnjuje. Orban sam nikoli ni uporabljal antigejevske retorike, je pa večkrat poudaril svoje mnenje, da se zakonska zveza lahko sklene le med moškim in žensko, so pa nekateri njegovi sodelavci primerjali podpornike istospolnih porok in posvojitev s pedofili, poslanec Orbanove stranke Fidesz pa je pozval k bojkotu Coca-Cole zaradi reklame, v kateri so uporabili fotografije gejevskega para.

Provladni urednik je Evrovizijo označil za gejevsko floto. FOTO: Thomas Hanses, Evrovizija
Provladni urednik je Evrovizijo označil za gejevsko floto. FOTO: Thomas Hanses, Evrovizija

Urednik provladne revije in televizijski komentator Andras Bencsik je »tudi z vidika mentalnega zdravja pozdravil odločitev, da Madžarska ne bo sodelovala na tekmovanju homoseksualne flote, na kar je bilo mednarodno pevsko tekmovanje zreducirano. Številni mladi ljudje so mislili, da je to nekaj za ljudi, mlajše od 18 let, a na tem dogodku poteka uničenje javnega okusa s kričečimi transvestiti in ženskami z bradami«. S tem je mislil na Conchito Wurst, ki je leta 2014 Avstriji prinesla zmago s pesmijo Rise Like a Phoenix. »Za članice EBU ni nenavadno, da včasih ne sodelujejo na Evroviziji,« se je na napoved Madžarske odzval European Broadcasting Union (EBU).

Madžarska je od svojega debija na Evroviziji leta 1994 (leto poprej se ji na tekmovanje ni uspelo uvrstiti) nastopila 17-krat. Prva tekmovalka iz Madžarske ​Friderika Bayer je dosegla najboljšo uvrstitev naših vzhodnih sosedov, ko je bila četrta.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije