ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI

Namesto cenzure starostna omejitev

Sporni filmi v Združenih arabskih emiratih za starejše od 21 let. V zadnjih letih sprejemljivih precej več stvari kot prej.
Fotografija: Animiranemu filmu Naprej so prižgali rdečo luč, ker je le v enem stavku omenil homoseksualnost. FOTO: Pixar
Odpri galerijo
Animiranemu filmu Naprej so prižgali rdečo luč, ker je le v enem stavku omenil homoseksualnost. FOTO: Pixar

Disneyjeva fantazijska risanka Naprej, kjer je istospolno partnerstvo zgolj omenjeno v enem stavku, je lani doživela prepoved predvajanja v kinematografih nekaterih držav Bližnjega vzhoda, podobna usoda pa je zdaj doletela Spielbergovo različico ljubezenske zgodbe muzikala Zgodba z zahodne strani.

Nova starostna kategorija v kinih Emiratov FOTO: Twitter
Nova starostna kategorija v kinih Emiratov FOTO: Twitter

Sloviti filmar se je odločil, da spolne identitete likov, za katere se je v originalnem filmu zgolj rahlo slutilo, da morda niso heteroseksualno usmerjeni, razkrije in poudari, še zlasti transseksualnega Anybodysa, kar je razžalilo čustva držav Bližnjega vzhoda, ki so filmski klasiki zaloputnile vrata. Le malo strpneje so na tistem koncu sveta sprejeli letošnji film Večni studia Marvel, v katerem sta se poljubila istospolna lika. Tamkajšnji ljubitelji filmov si ga namreč lahko ogledajo, a le, ker so pri studiu privolili v cenzuro poljuba.

Toda tovrstna cenzura in prepovedi bodo po novem le še odmev preteklosti, vsaj v Združenih arabskih emiratih, kjer so se namesto izrezovanja odločili za uvedbo nove starostne kategorije. Filme, ki so v njihovih očeh sporni in kontroverzni, si bodo odslej lahko nedotaknjene ogledali starejši od 21 let.

Emiratska kinematografija začenja novo poglavje. Z uvedbo starostne kategorije 21+ za obiskovalce kinematografov bodo tudi v državo Arabskega polotoka, ki zadnjih nekaj let stremi k temu, da bi se svetu predstavila v liberalnejši in modernejši preobleki, prihajali mednarodni filmi v svoji izvorni obliki. Brez odstranitve prizorov, ki bi morda lahko užalili njihova verska čustva. »Filmi bodo predvajani v skladu z njihovo mednarodno različico,« so sporočili iz urada medijskega regulatorja, a obenem poudarili, da bodo strogo sledili starostni klasifikaciji gledalcev pri spuščanju v kinodvorane.

Prizore, ki prikazujejo goloto, spolnost, homoseksualnost (in v preteklih letih tudi druge oblike spolne usmerjenosti in spolne identitete) ali se ubadajo z različnimi verskimi vsebinami, ki so v očeh muslimanov neprimerne ali nemoralne, so iz filmov, preden so prišli do gledalcev v državah Bližnjega vzhoda, izrezovali, filme tudi v celoti prepovedali. »Emirati so v zadnjem desetletju močno napredovali, sprejemljivih je precej več stvari kot prej,« je sicer dejal Ignace Lahoud, prvi mož kinoverige Vox Cinemas, ki pozdravlja korak naprej medijske regulative Emiratov. A se obenem sprašuje, kakšne filme bodo zdaj sploh spustili do polnoletnega občinstva. »Podrobnosti so še vedno zelo nejasne. Predlagajmo jim, da v kinematografe pripeljejo Vroče noči (Boogie night), pa bomo videli.« 

Pred manj kot dvema tednoma so v Združenih arabskih emiratih prepovedali Spielbergovo Zgodbo z zahodne strani.
Pred manj kot dvema tednoma so v Združenih arabskih emiratih prepovedali Spielbergovo Zgodbo z zahodne strani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije