8. DRŽAVNO PRVENSTVO

Najstnika sta absolutna prvaka na frajtonarici (FOTO)

Na Koroškem je potekalo 8. državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko. Razdelili 18 zlatih, 16 srebrnih in sedem bronastih priznanj.
Fotografija: Danaja Grebenc in Blaž Jamnikar Pukl sta zaigrala skupaj in prav tako osvojila 99 točk. Foto: FB
Odpri galerijo
Danaja Grebenc in Blaž Jamnikar Pukl sta zaigrala skupaj in prav tako osvojila 99 točk. Foto: FB

V Dvorcu Bukovje v Dravogradu je potekalo 8. državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko, ki sta ga organizirala Zveza diatonične harmonike Slovenije (ZDHS) in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Prek več predizborov, ki so potekali skozi celotno leto, si je nastop v finalu zagotovilo več kot štirideset harmonikarjev iz vse Slovenije, ki so bili razdeljeni v osem starostnih kategorij.

Tjaž Polanšek med nastopom. Foto: ZDHS
Tjaž Polanšek med nastopom. Foto: ZDHS

Klemen Rošer, predsednik, in Nejc Pačnik, podpredsednik ZDHS, z Andražem Kovačičem, ki je zbral 99 od 100 točk. Foto: ZDHS
Klemen Rošer, predsednik, in Nejc Pačnik, podpredsednik ZDHS, z Andražem Kovačičem, ki je zbral 99 od 100 točk. Foto: ZDHS

»Kot je za državno tekmovanje značilno, so bili tekmovalci razdeljeni na dve disciplini, in sicer v disciplino tradicionalna glasba, v kateri so igrali tisti, ki prisegajo na običajen zven harmonike in igrajo narodno in narodno-zabavno glasbo, ter v disciplino vsa glasba, v kateri so igrali tisti, ki z diatonično harmoniko posegajo tudi po drugih, za ta inštrument manj pogostih glasbenih zvrsteh, denimo klasiki, jazzu itd.,« pravi Klemen Rošer, predsednik ZDHS. Najmlajši harmonikar, ki je letos igral v Dravogradu, kjer je bilo ves dan slišali zgolj zvoke harmonike, je bil star sedem let, najstarejši pa jih je štel 78. A izkazalo se je, da za to, da so zbrali najvišje število točk, niso dovolj zgolj intenzivne vaje, in to vsak dan, temveč veliko štejeta tudi volja in seveda talent.

Uspešni mladi rod

V dvorano dvorca Bukovje, kjer je bila zbrana mednarodna tričlanska strokovna komisija, katere člani so bili Matic Štavar, Janez Fabijan in Stefa Gaier iz Južne Tirolske, so harmonikarji prihajali posamično, ob sprehodu po dvorcu pa je bilo videti ogromno harmonik različnih izdelovalcev oziroma znamk. Sicer pa se je zelo hitro pokazalo, da četudi nekateri odlično obvladajo različne zvrsti, so vendarle Slakove in tudi Avsenikove viže tiste, ob katerih zaigra srce, usta pa se raztegnejo v širok nasmeh. In seveda brez kraljice, skladbe Na Golici, ki jo številni zaigrajo najraje, ni šlo. Sicer pa so člani prej omenjene strokovne žirije skrbno poslušali, kaj in kako so igrali harmonikarji, na koncu pa so se odločili in med trideseterico harmonikarjev in 11 harmonikark razdelili 18 zlatih, 16 srebrnih in sedem bronastih priznanj. Z najvišjim številom točk pa sta absolutna državna prvaka v igranju na diatonično harmoniko za leto 2022 postala Tjaž Polanšek (tradicionalna glasba) in Andraž Kovačič (vsa glasba).

Tjaž Polanšek prihaja s Prevalj, da je na dobri poti do najboljših, je dokazal že pred tremi leti, ko je osvojil zlato priznanje tudi na tekmovanju za nagrado Lojzeta Slaka. Harmoniko igra že osem let, njegov mentor pa je Klemen Rošer, kar pomeni, da se uči igrati harmoniko po njegovi metodi. Andraž Kovačič, ki je postal državni prvak v igranju vse glasbe, pa je 16-letni fant, doma iz Trebnjega. Harmoniko igra devet let, uči pa se je pri profesorju Sandiju Ravbarju v Glasbeni šoli Artistik. »V prihodnosti bi se želel bolj posvetiti netradicionalnim zvrstem, kot so denimo nuevo, tango, jazz, ki se trenutno še ne igrajo na diatonično, temveč le klavirsko harmoniko,« nam je zaupal Kovačič.

Andraž Kovačič Foto: ZDHS
Andraž Kovačič Foto: ZDHS

Aljaž Mauko je bil edini harmonikar iz Gorenjske, ki je postal državni prvak v svoji kategoriji. Foto: osebni arhiv
Aljaž Mauko je bil edini harmonikar iz Gorenjske, ki je postal državni prvak v svoji kategoriji. Foto: osebni arhiv

Na tokratnem državnem tekmovanju je bil uspešen tudi 15-letni Aljaž Mauko iz Posavca na Gorenjskem, dijak Šolskega centra Kranj, ki je bil sploh edini tekmovalec iz Gorenjske. Mauko, sicer učenec Matjaža Kokalja iz Ovsiš pri Podnartu, je postal državni prvak v svoji starostni kategoriji (2007–2008) in je prav tako osvojil zlato priznanje. Kot rečeno, je zlato priznanje v različnih kategorijah osvojilo kar 18 posameznikov. To so, poleg že omenjenih, še Gašper Štajnar, Miha Pavlin, Danaja Grebenc in Blaž Jamnikar (oba skupaj sta bila edina v kategoriji komornih zasedb), Domen Drobež, Uroš Ber, Tim Britovšek, Maša Škvarča, Anej Sodec, Mia Ovčjak, Lukas Gumilar, Jakob Tojnko in Grega Abram. Vsi zlati so dosegli več kot 95 od sto možnih točk. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas