Najlepša polka in valček bosta znana jeseni

Finale festivala Slovenska polka in valček 2020 – nova generacija bo oktobra. Razkrivamo, kateri uveljavljeni ansambli se bodo pridružili mladim imenom.
Fotografija: Darja Gajšek in Blaž Švab bosta septembra skupaj vodila festival Slovenska polka in valček 2020 – mlada generacija. FOTOGRAFIJE: Adrian Pregelj
Odpri galerijo
Darja Gajšek in Blaž Švab bosta septembra skupaj vodila festival Slovenska polka in valček 2020 – mlada generacija. FOTOGRAFIJE: Adrian Pregelj

Pisali smo že, da je epidemija koronavirusa prekrižala načrte ustvarjalcem oddaje Slovenski pozdrav na naši nacionalni televiziji, v kateri so se v zdaj že končani sedmi sezoni, v prvih treh oddajah, predstavili tudi nekateri mladi, manj uveljavljeni ansambli, ki so bili povabljeni, da se s svojimi vižami predstavijo na predizboru za Festival Slovenska polka in valček – mlada generacija in se potegujejo za vstopnico v finale.
Na nastop in vstopnico v finale še čakajo tudi Kerlci, lanski zmagovalci natečaja Volkswagen špila.
Na nastop in vstopnico v finale še čakajo tudi Kerlci, lanski zmagovalci natečaja Volkswagen špila.

S tem so namreč želeli spodbuditi mladi rod, ki se je pojavil na sceni, da pridejo do neprecenljivih izkušenj tudi pred televizijskimi kamerami, hkrati pa so pripravljeni sprejeti nekatere nasvete in napotke, ki jim bodo pomagali na poti do uspeha in pri večji prepoznavnosti tudi v medijih.

Skupaj bi morali v enajstih oddajah videti in slišati 24 takih ansamblov, a smo jih do marca spoznali le devet, saj so morali nadaljnje snemanje oddaj, ki so nastajale v Begunjah, pod streho Avsenikove gostilne, ustaviti. V prvih treh se je s polkami uspelo predstaviti ansamblu Dolenjskih 5, Ansamblu Plus, Polkaholikom, Slovenkam, Raubarjem in Vrlim muzikantom, v finale pa sta se od naštetih prebila le dva, in sicer Raubarji s polko Tako posebna avtorjev Blaža Jenkoleta in Igorja Pirkoviča ter Ansambel Dolenjskih 5 s polko Zate avtorjev Marjana Turka in Mateja Kocjančiča.
Tjaša Hrovat Steklasa, Matej Rihter, Brigita Vrhovnik Dorič in Matjaž Robavs bodo kot člani strokovne komisije svoje delo dokončali jeseni.
Tjaša Hrovat Steklasa, Matej Rihter, Brigita Vrhovnik Dorič in Matjaž Robavs bodo kot člani strokovne komisije svoje delo dokončali jeseni.

Z valčki so se predstavili le trije ansambli, to so Ansambel Štravs, Krimski lisjaki in Pvaninski abuhi, v finale pa sta strokovna komisija, v kateri so Matjaž Robavs, Matej Rihter - Riki, Brigita Vrhovnik Dorič in Tjaša Hrovat Steklasa, ter komisija radijskih in televizijskih postaj poslali valček z naslovom Meglice v izvedbi Krimskih lisjakov, ki ga je ustvaril avtor Franc Kramer. Na nastope tako še vedno čaka 15 ansamblov, ki jih bodo ustvarjalci oddaje z voditeljema Blažem Švabom in Darjo Gajšek posneli še v tem mesecu, vendar v studiu Televizije Slovenija in brez navzočnosti publike, videli in slišali pa jih bomo šele jeseni, ko bo tudi znano, komu se bo še uspelo uvrstiti v veliki finale festivala, ki bo 23. oktobra.


Mi pa danes ekskluzivno razkrivamo imena uveljavljenih sedmih ansamblov, ki se bodo izbranim mladim pridružili v velikem finalu. To so Ansambel Storžič, Ansambel Vikend, Ansambel Unikat, Ansambel Roka Žlindre, Ansambel Naveza, Veseli svatje in Veseli Dolenjci. Na nastop in vstopnico v finale pa čaka še 15 mladih zasedb. S polkami se bodo predstavili ansambli Trenutek, Udar, Povratniki, Razplet, S.O.S. kvintet in Prisrčniki, z valčki pa Topliška pomlad, Norost, Opoj, Zadetek, Valovi, Špadni fantje, Ansambel Gašperja Brunskoleta, Kerlci in Petovia kvintet.

»Septembra bomo ponovili prve tri oddaje, ki so že bile na sporedu, da bomo osvežili spomin na že izbrane finaliste. Sledile bodo štiri nove oddaje, v katerih bomo predstavili še preostale mlade, komisije pa bodo izbrale še tri, ki se bodo v velikem finalu pridružili uveljavljenim sedmim ansamblom. Skupaj bomo torej v finalu videli in slišali polke in valčke trinajstih izvajalcev,« nam je pojasnil vodja in scenarist oddaj Blaž Švab.
Medtem se je minuli vikend iztekla že sedma sezona oddaj Slovenski pozdrav, ki so jo glasbeniki od sredine marca do konca maja soustvarjali s posnetki od doma, iz svojih dnevnih sob in tudi studiev, ki so si jih mnogi uredili doma tudi zato, da so manj odvisni od razpoložljivosti prostih terminov pri uveljavljenih producentih.


Voditelja Blaž Švab in Darja Gajšek sta lahko zadnji dve oddaji spet vodila skupaj iz studia Televizije Slovenija in se tudi dostojno poslovila od zvestih gledalcev in poslušalcev, ki jim je bila serija oddaj Slovenski pozdrav doma izjemno všeč. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije