PO OKROGLI OBLETNICI

Mladi Avseniki izgubljajo člane

Objavljeno 10. september 2019 17.22 | Posodobljeno 10. september 2019 17.26 | Piše: Mojca Marot

Ansambel Saša Avsenika po okrogli obletnici na prelomnici. Septembra se je poslovil klarinetist, konec leta odhaja trobentar.

Ansambel Saša Avsenika je na letošnjem Festivalu Avsenik uradno sklenil praznovanje 10-letnice delovanja in še zadnjič v Begunjah nastopil v takšni zasedbi. FOTO: Matjaž Kosmač
Že nekaj časa se je šušljalo, zdaj pa se je izkazalo, da je res. Ansambel Saša Avsenika, ki je v jubilejnem letu pripravil več odmevnih koncertov doma in v tujini, po pevki Larisi Majcen, ki se je poslovila v začetku leta, zapuščata še dva člana. Kaj se dogaja v enem najuspešnejših in v tujini najbolj prepoznavnih ansamblov, smo vprašali vodjo Saša Avsenika, ki je po uspešnem Festivalu Avsenik v Begunjah našel čas za kratek oddih s svojo družinico. Brez zadržkov je razkril, da je letošnje leto zanje ne samo jubilejno, ampak tudi prelomno, predvsem zaradi kadrovskih sprememb.

»Že v začetku leta nas je trobentač Jan Tamše obvestil, da se je odločil, da se bo podal na novo zasebno in poslovno pot. V vseh letih sodelovanja z ansamblom je bil Jan pomemben člen na odru, v studiu in tudi na vseh skupnih poteh, ki jih ni bilo malo. A njegovo odločitev razumem in ga podpiram, obenem pa se mu zahvaljujem za vse melodije, ideje, energijo in iskrive pripombe, ki so nas vedno znova nasmejale na odru,« pravi Sašo Avsenik.

image
Jan Tamše se seli v Avstrijo, od koder je simpatična Katharina Aschenwald. FOTO: FB

Jan Tamše se je tako odločil, ker je v tujini, natančneje v Avstriji, spoznal ljubko Katharino Aschenwald, s katero si namerava ustvariti družino, zasebno pa se bo ukvarjal s servisiranjem trobilnih inštrumentov. »V glasbi pa seveda ostajam,« nam je zaupal Jan, ki v ansamblu ostaja do konca leta.

Zanj seveda že iščejo zamenjavo, zato vabijo vse, ki menijo, da bi ga lahko nadomestili, da se prijavijo na avdicijo. Zaželeno je, da kandidati poleg odličnega igranja trobente tudi pojejo, so sposobni delati v timu in obvladajo nemški jezik. Poleg tega iščejo novega klarinetista, saj je odlični klarinetist Mitja Skočaj septembra dobil redno službo profesorja klarineta za nedoločen čas v glasbeni šoli v Škofji Loki. Ker si je Mitja medtem prav tako ustvaril družino, Sašo njegovo odločitev še kako razume, saj se bo lahko tako, čeprav se bo vsak dan iz Velenja vozil v Škofjo Loko, bolj posvetil družini.
Kadrovske menjave v ansamblih niso nič nenavadnega, a so vendarle precej stresne.


Največ pa bo vredno, da bo prost ob vikendih, ki jih praviloma profesionalni glasbeniki takšnega kova, kot so mladi Avseniki, preživljajo na odrih doma in v tujini. Mitja je bil član ansambla zadnjih šest let, od leta 2013, ko je nadomestil Tomaža Zevnika. Tako torej zdaj tudi zanj iščejo ustrezno zamenjavo in vabijo vse, ki se želijo preizkusiti na avdiciji, naj se jim javijo.

Čeprav kadrovske menjave v ansamblih niso nič nenavadnega in se zgodijo prej ali slej, saj pri mladih ljudeh z leti v ospredje pridejo druge prioritete, pa je to za vsak ansambel tudi precej stresno, saj vsak, ki pride v ansambel, potrebuje nekaj časa, da se uvede. Ne nazadnje so Avseniki ravno na pragu jubilejnega leta ostali tudi brez pevke in so z vsemi, ki so doslej sodelovale z njimi, tudi z Majo Berce, ki je bila v ansamblu najdlje, kar pet let, ostali v dobrih odnosih in jim na nastopih, zlasti na turneji v tujini, še vedno pomagajo.

10 uspešnih let je za Ansamblom Saša Avsenika.

Uradno nove pevke še vedno nimajo, zadnje mesece pa z njimi poje Dolenjka Lucija Selak, ki se trudi, da bi čim prej osvojila obsežen repertoar. Z Avseniki je kot solistka že posnela nežen valček z naslovom Skozi leta, pod katerega sta se kot avtorja melodije podpisala Sašo Avsenik in Matjaž Vlašič, pod tekst pa Jan Plestenjak
Deli s prijatelji