KRALJEVE GLAVE

Krona v peto sezono z novo zasedbo

Kmalu nadaljevanje priljubljene serije o britanskem dvoru. Devetdeseta leta zaznamovali trije propadli zakoni.
Fotografija: Josh O'Connor je užival v vlogi Charlesa, ki ga je igral v 13 epizodah. FOTO: Des Willie Des Willie/netflix
Odpri galerijo
Josh O'Connor je užival v vlogi Charlesa, ki ga je igral v 13 epizodah. FOTO: Des Willie Des Willie/netflix

Krona je ena izmed Netflixovih najuspešnejših serij in spremlja življenje na britanskem dvoru od 40. let prejšnjega stoletja do moderne dobe. V ospredju je seveda kraljica Elizabeta II., a ustvarjalci niso zanemarili drugih članov kraljeve družine. Njihovi škandali in spletke so gledalce prikovali pred televizijske zaslone in komaj že čakajo, da si bodo lahko ogledali novo, že peto sezono večkrat nagrajene serije, med drugim so ustvarjalci zanjo prejeli prestižne nagrade emmy, sag in zlati globus.

​Počakati bo treba še malo, a je za zdaj znano vsaj to, da se bo snemanje začelo 5. julija letos. Četrta sezona se je končala z dogodki, ki so kraljevo družino zaznamovali konec 80. let prejšnjega stoletja, ko je zakon med princem Charlesom in princeso Diano že močno škripal, peta pa se bo posvetila naslednjemu desetletju, ki je bilo za Elizabeto II. še posebno težavno. Dokončno je razpadel Charlesov zakon, princesa Diana se je smrtno ponesrečila, razpadla pa sta tudi zakona njene hčerke princese Anne in sina princa Andrewa. Da je bila mera polna, je požar uničil dobršen del palače Windsor. Peta sezona pa gledalcev ne bo prikovala pred zaslone le zaradi dramatičnih dogodkov in škandalov, temveč tudi zato, da bi videli, kako se bo v vlogah članov ene najbolj vplivnih družin na svetu izkazala nova zasedba.

Krona je ena najuspešnejših serij. FOTO: Netflix
Krona je ena najuspešnejših serij. FOTO: Netflix


Olivia Colman se bo namreč poslovila od vloge Elizabete II., ki je leta 1990 dopolnila 64 let. Starejšo Elizabeto II. bo upodobila Imelda Staunton, ki jo mnogi poznajo iz filmov o Harryju Potterju. Britanka blesti tako na odrskih deskah kot pred kamero in kritiki so prepričani, da bo odlična tudi v vlogi kraljice. Vlogo njenega moža princa Filipa bo od Tobiasa Menziesa prevzel Jonathan Price, ki je v svoji dolgi in razgibani karieri med drugim nastopil v Piratih s Karibov, v Dveh papežih, filmu, ki je prav tako kot Krona nastal pod okriljem Netflixa, pa je zaigral v vlogi papeža Frančiška.

Helena Bonham Carter se je poslovila od vloge kraljičine žurerske sestre princese Margarete, v peti sezoni bo vlogo prevzela Lesley Manville, še ena priznana angleška igralka, ki je bila leta 2018 med drugim nominirana za oskarja za najboljšo stransko žensko vlogo v filmu Phantom Thread. Z novo sezono prihaja tudi nova princesa Diana, ki jo je v četrti odlično upodobila Emma Corin. V njene čevlje bo zdaj stopila Elizabeth Debicki, njenega odtujenega moža princa Charlesa pa bo zaigral Dominic West, ki ga je med leta 2002 med zvezde izstrelila serija Skrivna naveza, od takrat pa je nanizal ogromno odmevnih vlog.

Dominic West bo novi princ Charles. FOTO: Tristan Fewings/getty Images
Dominic West bo novi princ Charles. FOTO: Tristan Fewings/getty Images
Josh O'Connor
, ki se je pred njim za 13 epizod prelevil v Charlesa, je priznal, da je bilo slovo težko, saj da mu je bila vloga v veliko veselje, čeprav Charles v zadnjih delih četrte sezone ni bil prav prijeten lik. Mnogim gledalcem se je hudo zameril predvsem zaradi svojega ravnanja s princeso Diano, ki ji je odkrito očital, da je prav ona razlog za njegovo nesrečo, saj bi se bil veliko raje kot z njo poročil z dolgoletno ljubico Camillo Parker Bowles.

Bo sledila še šesta sezona? Oboževalci si tega seveda neizmerno želijo, ustvarjalci pa so si že nekajkrat premislili. Sprva je ustvarjalec Peter Morgan dejal, da se bo serija končala prav s šesto sezono, ki pa ne bi pokrila dogodkov v prvem desetletju 21. stoletja, temveč bi se enako kot peta osredotočila na dogajanje desetletje prej ter tako, kot je dejal Morgan, to »zapleteno obdobje predstavila bolj podrobno«.

Potem so si Morgan in drugi premislili in javnost obvestili, da bo serije konec s peto sezono, a tudi ta odločitev ni veljala dolgo. »Ko smo se začeli pogovarjati o zgodbah za peto sezono, je kmalu postalo jasno, da ne bomo mogli tega kompleksnega in bogatega obdobja predstaviti v samo eni sezoni, zato smo se vrnili k originalnemu načrtu, torej šestim sezonam,« je gledalce razveselil Morgan. Krona se bo po zadnjih informacijah končala v začetku 21. stoletja, ko je princ William že dopolnil 18 let in odšel na kolidž, globoko v najstniška leta je vstopil tudi njegov brat princ Harry. Za zdaj kraljeva brata ostajata igralca Lucas Barber-Grant, ki se je že v četrti sezoni prelevil v mladega Williama, in Arran Tinker, komu bosta predala štafeti, ko odrasteta, pa še ni znano.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas