NAGRAJENA SERIJA

Krona naposled zasedla prestol

Netflix je s Krono in Daminim gambitom slavil v ključnih kategorijah. Sledila sta mu pretočna konkurenta HBO in Disney+.
Fotografija: Ena največkrat nominiranih in najbolj čislanih Krona je končno pobrala emmyja za najboljšo dramsko serijo. FOTO: Netflix
Odpri galerijo
Ena največkrat nominiranih in najbolj čislanih Krona je končno pobrala emmyja za najboljšo dramsko serijo. FOTO: Netflix

Netflixova dramska serija o britanski kraljevi družini Krona je v minulih letih prejela že ničkoliko odličij, tudi vrsto emmyjev, a najodličnejši kipec za dosežke v televiziji, tisti za dramsko serijo, se ji je vztrajno izmikal.
Z 11 kipci se je proslavil tudi Damin gambit.
Z 11 kipci se je proslavil tudi Damin gambit.

Do letos, ko je s četrto sezono o prvi družini Otoka pometla s konkurenco The Boys, Bridgerton, Deklina zgodba, Lovecraft Country, The Mandalorian, Pose in This is Us ter osvojila tudi tega najprestižnejšega emmyja. Pa tudi sicer je bila letošnja podelitev v znamenju Netflixa, saj jih je z nedeljske podelitve odnesel kar 44, s čimer je svoje glavne konkurente, tudi največjega rivala HBO, pustil daleč za sabo.
 

Izenačila rekord


Zaradi pandemije je bila podelitev seveda manj spektakularna in glamurozna kot v preteklosti, saj je del potekal virtualno, okoli 500 gostov v živo (namesto običajnih več tisoč) pa je moralo slediti strogim ukrepom za preprečevanje širjenja virusa. Sicer pa večer ni postregel z večjimi pretresi ali presenečenji.
Z igro v miniseriji Mare of Easttown je najbolj prepričala Kate Winslet. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
Z igro v miniseriji Mare of Easttown je najbolj prepričala Kate Winslet. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters

Ključno je, da je Krona več kot upravičila sloves letošnjega favorita in ob kipcu za naj dramsko serijo slavila tudi v kategorijah najboljšega glavnega igralca in igralke, ki sta ju prejela Josh O'Connor in Olivia Colman, podobno pa so zablesteli stranski igralci, saj sta konkurenco ugnala tako Gillian Anderson kot Margaret Thatcher kot Tobias Menzies kot princ Filip. Za piko na i pa sta šli Kroni še priznanji za scenarij in režijo.

Z 11 emmyji je Krona izenačila rekord po številu kipcev v enem samem večeru za posamezno televizijo ali ponudnika vsebin. Prav toliko kipcev je pobrala Netflixova miniserija Damin gambit o šahovski velemojstrici, ki je v svoji kategoriji premagala konkurente I May Destroy You, Mare of Easttown, The Underground Railroad in WandaVision. Po pričakovanjih se je z lento najboljše komične serije okitil Ted Lasso, ki je prinesel emmyja za glavno komično vlogo Jasonu Sudeikisu, medtem ko je na ženskem polu slavila Jean Smart iz serije Hacks.


V igri se je v kategoriji miniserije najbolj izkazal Ewan McGregor v podobi modnega oblikovalca Halstona, med igralkami pa je pri miniseriji z vlogo detektivke v Mare of Easttown najbolj prepričala Kate Winslet

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas