NAJ VIŽA ŠTAJERSKE

Kdo bo imel naj vižo Štajerske 2019?

Dvanajst narodno-zabavnih ansamblov se na Radiu Maribor, v sklopu oddaje. V dobri družbi, ki je na sporedu ob nedeljah, poteguje za naziv naj viža Štajerske 2019.
Fotografija: Pajdaši bodo prav tako sodelovali v izboru za naj vižo Štajerske z vižo Štajerski fant. FOTO: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
Pajdaši bodo prav tako sodelovali v izboru za naj vižo Štajerske z vižo Štajerski fant. FOTO: OSEBNI ARHIV

Sredi septembra se je začel prvi krog tekmovalnega izbora za naj vižo Štajerske 2019, v katerega je uvrščenih 12 narodno-zabavnih ansamblov. Vsako nedeljo se v oddaji V dobri družbi pomerita dve viži izbranih ansamblov, glasove za eno od teh pa poslušalci oddajo prek spleta in tako določijo tedenskega zmagovalca. Končni zmagovalec bo nastopil v javni radijski oddaji V dobri družbi in posnel skladbe v Studiu 22 Regionalnega RTV-centra v Mariboru.
 

Spomin na narečno popevko


»Želimo graditi na identiteti Štajerske, njenih posebnostih, jeziku, glasbi in ljudeh, ki so na našem koncu ustvarjalni in skrivajo veliko žlahtnih zgodb. Vsaj simbolično želimo z naj vižo Štajerske obuditi spomin na narečno popevko, ki je v več kot pol stoletja nesporno zaznamovala naš glasbeni prostor,« projekt predstavlja Robert Levstek, odgovorni urednik Radia Maribor.
Kristijan Šmid (v družbi Vere Šolinc) je glasbenik, poslušalci Radia Maribor pa ga lahko na radijskih valovih slišijo v jutranjem programu, ob nedeljah pa vodi oddajo V dobri družbi. FOTO: OSEBNI ARHIV
Kristijan Šmid (v družbi Vere Šolinc) je glasbenik, poslušalci Radia Maribor pa ga lahko na radijskih valovih slišijo v jutranjem programu, ob nedeljah pa vodi oddajo V dobri družbi. FOTO: OSEBNI ARHIV

Z vabilom k sodelovanju pri izboru naj viže Štajerske 2019 na najstarejšem javnem radijskem programu na Štajerskem so iskali in izbrali tiste ansamble, ki opevajo to pokrajino, pojejo v tem narečju ali govorijo o tipični tematiki.
 

Dvanajst izbranih


V tekmovalni izbor je uvrščenih 12 narodno-zabavnih ansamblov z naslednjimi vižami: Tote Štajerske ne dam, ki jo poje Rudi Šantl, Naš stari Ptuj Ansambla Ekart, Res čutim te še Ansambla Razplet, Mlejko Ansambla Zaka pa ne, pesem Klopotci pojejo Tria Polet, Zelena Štajerska Mladih prijateljev, Brez muzike ni podoknice Ansambla Petka, Štajerski fant Ansambla Pajdaši, Teta pohorska Ansambla Me tri do polnoči, Domačija Ansambla Zadetek, pa Ptujske ulice Ansambla Upanje ter Ujela me je Štajerka Ansambla Pogum.


Na Radiu Maribor z oddajo V dobri družbi že vrsto let skrbijo, da domača narodno-zabavna glasba najde mesto tudi na javnem regionalnem radijskem programu. Omenjeno oddajo zadnje leto vodi Kristijan Šmid, tudi sam glasbenik, ki del prostega časa preživi na odrih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije