Kakšen udarec za Hrvate: malo stvari mu govori v prid

Slovenska pesem je ostala bolj ali manj neopažena.
Fotografija: Damir Kedžo je najbolj prepričal hrvaške gledalce Dore, evropskih pa za zdaj ni najbolj navdušil. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Damir Kedžo je najbolj prepričal hrvaške gledalce Dore, evropskih pa za zdaj ni najbolj navdušil. FOTO: Zaslonski posnetek

Letošnja Evrovizija je oddaljena še več kot dva meseca, potekala bo med 12. in 16. majem v Rotterdamu na Nizozemskem, a ugibanja o tem, kdo bo zmagal na 65. izvedbi največjega glasbenega tekmovanja v Evropi, so že v polnem razmahu.

Na tekmovanju bo nastopilo 41 držav; po lanski odsotnosti se vračata Bolgarija in Ukrajina, nastopili pa ne bosta Madžarska in Črna gora. Velikih pet (Francija, Nemčija (to bo zastopal Slovenec Ben Dolić), Španija in Velika Britanija ima zagotovljen nastop v finalu 16. maja, preostale države pa se bodo najprej predstavila na polfinalnih večerih. Prvi polfinale, ko bo zapela tudi naša Ana Soklič, bo 12. maja, drugi pa 14. maja.
 
Preberite tudi:
Nemci stavijo na Slovenca, ki ga kličejo Bubi (VIDEO)

Spletni portal Eurovision World spremlja več stavnic in nato primerja, kateri državi trenutno najbolje kaže na večini od njih. Na prvem mestu je Islandija s pesmijo Think About Things skupine Daði & Gagnamagnið, ki ji pripisujejo 13-odstotno možnost za zmago. Sledita Litva in Rusija s po 10-odstotno možnostjo zmage, Romuniji dajejo šestodstotno možnost, Italiji in Bolgariji pa po pet odstotkov.
 
Preberite tudi:
Evrovizija 2020: To je konkurenca Ani Soklič. Kdo je vaš favorit? (VIDEO)

Slovenija je na koncu lestvice, na 40. mestu je za le Latvija. Tri mesta pred Slovenijo je Hrvaška, ki po tesnem izidu na Dori v Rotterdam pošilja Damirja Kedžo. Nekoliko bolje kaže Sloveniji na Oddschecker, kjer je na prvem mestu prav tako Islandija, naša Voda pa ni prikovana na samo dno.
 
Preberite tudi:
Srhljivka na hrvaškem izboru: to je pesem, ki jo pošiljajo na Evrovizijo

Novinar Sam Eaton je za Oddschecker ocenil, katere države bi lahko zmagale. Omenja, da je bila Italija nekaj časa favorit, a so jo vmes prehitele Romunija, litva in Islandija. Med tihe favorite prišteva še Norveško, Albanijo in Avstralijo. Omenja pa tudi države, ki nimajo nobene možnosti za zmago. Med njimi so poleg že pregovorno neuspešne Velike Britanije še Belorusija, Moldavija, Francija in naša južna soseda Hrvaška. »Malo stvari govori v prid temu nastopu,« je komentiral Kedževo pesem Divji vjetre. Slovenija? Neopazna niti med najboljšimi niti med najslabšimi, za morebitno uvrstitev v finale, ki so jo pred Ano dosegli Zala in Gašper lani ter Lea Sirk predlani, pa ne kaže najbolje.

Nekatere države morajo svojega predstavnika še izbrati, zato se bodo napovedi verjetno še spreminjale.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije