DIATONIČNA HARMONIKA

Jubilejna Zlata harmonika po notah Korošice

Absolutna zmagovalka državnega prvenstva je Tina Vrhovnik Kalajžič. Naj godec veteran je Stane Makovec iz Kamnika pod Krimom.
Fotografija: Absolutna zmagovalka ZHL Tina Vrhovnik Kalajžič s Francijem Pliberškom, dolgoletnim glavnim pokroviteljem
Odpri galerijo
Absolutna zmagovalka ZHL Tina Vrhovnik Kalajžič s Francijem Pliberškom, dolgoletnim glavnim pokroviteljem

V domu krajanov na Ljubečni je nedavno potekalo finalno, sklepno dejanje letošnje jubilejne, 40. Zlate harmonike Ljubečne – državnega prvenstva v igranju na diatonično harmoniko. Sicer bi ga morali izvesti že lani, a so ga zaradi covida-19 prestavili v letošnje leto. Ker se zdravstvene razmere še vedno niso umirile, so ga izvedli z določenimi omejitvami.

Robert Goter in tekmovalec Tomaž Ocvirk
Robert Goter in tekmovalec Tomaž Ocvirk
Najmlajša tekmovalka, ki se je udeležila tekmovanja na 40. Zlati harmoniki Ljubečne (ZHL), je bila letos 9-letna Nika Drofelnik iz Paške vasi, najstarejši udeleženec v kategoriji veteranov pa je bil z 78 leti Ervin Cmok iz Zreč. »Nekoliko se je spremenila tudi sestava strokovne komisije, saj se je rednima članoma Tomažu Gučku in Zmagu Štihu pridružil Jure Ciber, absolutni zmagovalec ZHL in dobitnik plakete Avgusta Stanka leta 2000,« pove dosedanji predsednik organizacijskega odbora Robert Goter. In doda, da so letos tekmovalcem v različnih kategorijah podelili osem zlatih, osem srebrnih in pet bronastih plaket, posebej veteranom pa še pet zlatih, dve srebrni in eno bronasto medaljo.

Prva tri mesta v kategoriji juniorjev, v katero sodijo rojeni leta 2011 in mlajši, so si priigrali Jošt Podkrižnik iz Braslovč, ki je osvojil prvo mesto, na drugo se je uvrstil Miha Pavlin iz Dolenjskih Toplic, na tretje pa Nika Drofelnik iz Paške vasi. V starostni kategoriji rojenih od 2007. do 2010. so bili najboljši Gašper Štajnar s Škofljice, ki je zasedel prvo mesto, na drugo se je uvrstil Lukas Gumilar iz Murske Sobote, na tretje pa Gregor Likeb iz Šmartnega ob Paki. Prvo mesto si je v kategoriji letnikov od 1996. do 2006. priigrala Tina Vrhovnik Kalajžič z Raven na Koroškem, drugo Tjaša Lesjak iz Črnove pri Velenju, tretje pa Tomaž Ocvirk iz Podkraja pri Velenju.

Zmagovalec veteranov Stane Makovec z Robertom Goličnikom, novim predsednikom ZHL
Zmagovalec veteranov Stane Makovec z Robertom Goličnikom, novim predsednikom ZHL
V kategoriji rojenih od leta 1981 do 1995. si je edini priigral plaketo Jurij Kink iz Jurovskega Dola. Absolutna zmagovalka 40. Zlate harmonike Ljubečne in državna prvakinja je postala Tina Vrhovnik Kalajžič, ki je navdušila z neverjetnim občutkom pri igranju lastne priredbe venčka ljudskih, za kar si je priigrala tudi plaketo Avgusta Stanka. Pokal ji je predal dolgoletni glavni pokrovitelj ZHL Franci Pliberšek, direktor podjetja MIK Celje. Naj godec veteran je postal Stane Makovec iz Kamnika pod Krimom.

»Nagrade občinstva letos nismo podelili, ker smo se želeli izogniti prevelikemu številu ljudi. Tudi sicer je bilo tekmovanje izvedeno s pogoji PCT, s tem namenom smo tekmovanje razdelili na štiri sklope, po starostnih kategorijah. Najmočnejša konkurenca je bila v drugi starostni skupini, sicer pa lahko rečem, da so bili prav vsi tekmovalci izjemni. Komisijo je, kot že rečeno, najbolj navdušila Tina Vrhovnik Kalajžič,« pove Goter, ki je po šestih letih predsedovanja organizacijskemu odboru predal to funkcijo rojaku in soimenjaku Robertu Goličniku.Ta, prav tako odličen harmonikar, učitelj harmonike in član Ansambla Šepet, je prevzel nov štiriletni mandat predsednika, Goter pa ostaja podpredsednik organizacijskega odbora ZHL. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas