KRITIKE FILMSKE USPEŠNICE

Jeznoriti bobnar besen na kritike

Film Bohemian Rhapsody pobral nagrade, a mnogim ni všeč. Vse glasnejša so namigovanja o morebitnem drugem delu.
Fotografija: Najbolj priljubljena glasbena biografska drama vseh časov
Odpri galerijo
Najbolj priljubljena glasbena biografska drama vseh časov

Čeprav je pobral številne laskave nagrade in upravičil tudi pričakovanja producentov, saj je pošteno napolnil kinematografske blagajne, filmu Bohemian Rhapsody še vedno ne manjka kritikov. Toda sloviti bobnar še vedno zelo dejavne zasedbe Roger Taylor je najglasnejšim preprosto zabrusil, da očitno ne zmorejo prepoznati in priznati vrednosti izdelka ter ne znajo uživati v dobri glasbi.

Verjetno so redki tisti, ki si niso ogledali odmevnega filma, še manj je tistih, ki ne poznajo življenjske zgodbe legendarnega Freddieja Mercuryja, a vseeno: Bohemian Rhapsody pripoveduje zgodbo o vzponu ene najuspešnejših zasedb vseh časov in njihovo doživljanje slave, opisuje pevčeve negotovosti pri iskanju spolne identitete in njegove zdravstvene težave, sklene pa se z znamenitim koncertom Live Aid. A čeprav sočnega in zanimivega gradiva za scenarij ni manjkalo, pa tudi delovne vneme sodelujočih ne, se je film spopadal z ovirami že od vsega začetka. Freddieja bi sprva moral upodabljati priljubljeni Sacha Baron Cohen, a je zvezdnik nazadnje odstopil od projekta zaradi nesoglasij s Taylorjem in kitaristom Brianom Mayem. Zamenjal ga je Rami Malek, ki je delo opravil z odliko, se strinjajo mnogi, veliko resnejše težave pa je imel režiser Bryan Singer, ki je moral odstopiti stolček Dexterju Fletcherju zaradi obtožb spolnega napada.

Kritiki ne uživajo v svojem delu

Brian May in Roger Taylor sta ponosna na film in glavnega igralca. FOTO: Reuters
Brian May in Roger Taylor sta ponosna na film in glavnega igralca. FOTO: Reuters
Kljub zapletom je film v kinematografih naletel na izjemno dobrodošlico in tudi zaslužek, saj je ustvaril več kot 800 milijonov evrov prihodka, uspeh pa je kronal s kar štirimi oskarji in nazivom najuspešnejše glasbene biografske drame vseh časov, a to še vedno ni utišalo dvomljivcev in kritikov, ki vztrajajo, da sploh ni bil tako zelo spektakularen. Ker njihove besede še vedno odzvanjajo, se je oglasil jezni Taylor in jim takole pojasnil: »Težava je to, da smo še vedno tako zelo priljubljeni, da gre to marsikomu v nos. Nekatere ocene so bile res povsem nespoštljive, a mi je malo mar zanje. Pomembno se mi zdi, kaj meni občinstvo, kaj pravijo naši oboževalci, zanje delamo. Ti usrani kritiki si morajo vsak teden ogledati okoli 40 filmov, tako da so verjetno že zdavnaj pozabili na samo uživanje v dobri glasbi in igri, filma pa verjetno sploh ne razumejo, kakor bi ga morali. Sicer pa smo takšnih že vajeni, zato nas njihove besede ne ganejo več.«

Taylor in May sta pojasnila, da člani zasedbe pri filmskem projektu niso zaslužili niti centa, a zanje to ni pomembno, saj Queen z novimi člani nastopajo še naprej, film pa je obudil staro slavo in oživil nepozabne uspešnice. Vse glasnejša so tudi namigovanja o morebitnem drugem delu, možna scenarija pa sta dva. Prvi bi se nadaljeval po znamenitem Live Aidu in sklenil s Freddiejevo smrtjo, glavnega junaka bi tako lahko znova upodabljal Malek. Drugi pa bi prestopil v drugo poglavje zasedbe, torej ustvarjanje po Mercuryju, ko so se kot frontmanu zasedbe zamenjali številni odlični pevci, med njimi pa najbolj izstopa Adam Lambert.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije