ZNAN OBRAZ IMA SVOJ GLAS

Imitirala bo svojo mamo

Ana Dežman o izzivu v oddaji Znan obraz ima svoj glas. Zadeti bo morala senzibilen glas legendarne Elde Viler.
Fotografija: Ano Dežman čaka zahtevna naloga.
Odpri galerijo
Ano Dežman čaka zahtevna naloga.

Ane Dežman zadnjih nekaj let ni bilo veliko v medijih. Svoje sta zahtevala študij, dokončna selitev na svoje, ustvarila si je družino, veliko dela pa ima tudi v SNG Opera in balet Ljubljana. Zdaj, ko sta hčerka in sin že malce starejša in obiskujeta vrtec, pa je spet čas, da se večkrat pojavi v medijih. Zadnje tedne jo spremljamo kot trenutno najuspešnejšo udeleženko šova Znan obraz ima svoj glas, kjer navdušuje s preobrazbami v svetovno znane glasbenike. Nedvomno največja preobrazba in izziv pa jo čakata prav v tokratni nedeljski oddaji. Ana se bo namreč znašla pred največjo preizkušnjo: postala bo nihče drug kot svoja legendarna mama Elda Viler.

Čeprav je osupljivo podobna mami, ko je bila ta Aninih let, in kljub temu da je po njej podedovala izjemen glas, Dežmanova pravi, da gre za težko nalogo. Predvsem zato, ker sta mama in hči.

Mlada Elda in Ana sta si izjemno podobni.
Mlada Elda in Ana sta si izjemno podobni.

Po izboru na spletni ruleti bo pela skladbo Ti si moja ljubezen, ki je bila v otroštvu njena najljubša mamina pesem. »Trenutno sem prehlajena, z vnetim sapnikom in sinusi, tako da mi ne gre najbolje. Najtežje bo zadeti topel in hrepeneč, božajoč in senzibilen, mediteranski, prodoren zlati glas, ki ga ima mama. Želim si, da bi zapela tako občuteno, vznemirljivo in tako lepo kot mama,« pravi Dežmanova o vajah in pripravah na nastop. Čeprav sta njuna glasova precej podobna, pa bo Vilerjevo tudi njej glasovno težko zadeti. »Absolutno. Zelo težko. Predvsem je težko zadeti njeno interpretacijo, saj je njeno petje, kot je lepo povedal že pokojni dr. Jože Felc, tiste vrste izpoved, za katero ni najvažnejša glasbena predloga, ampak prvinska izraznost pevke, interpretatorke svoje lastne notranjosti. To pa velja za vse velike umetnike,« poudari Ana, ki ji je že pred leti največje priznanje dala legendarna Tereza Kesovija. Ko jo je slišala peti, ji je nadela vzdevek Mala Vilerica.

Na preobrazbo v legendarno mamo pa se Ana morda presenetljivo pripravlja brez njene pomoči. »Nikoli se ne vmešava v moje delo in nastope, rada pa da kak nasvet, če jo povprašam. Dobro me pozna in ve, česa sem zmožna. Ko pa pojeva v duetu, vadiva skupaj.«

Čeprav ima Ana tudi nekaj treme, pa se veseli, da bo nastopila v eni od maminih oblek. Originalne volnene, v kateri je nastopila takrat, Elda sicer nima več, saj jo je po nesreči nekoč oprala s pretoplo vodo in jo skrčila. Tako bo Ana namesto originala na nastopu nosila enako obleko, narejeno po televizijskem posnetku maminega nastopa iz leta 1975.

»Ker je moja mama, bo po eni strani lažje, saj jo poznam in čutim, navsezadnje imava zelo podobna čutenja. Vendar je zaradi
Nekoč sta mama in hči veliko nastopali skupaj. FOTO: Stane Jerko
Nekoč sta mama in hči veliko nastopali skupaj. FOTO: Stane Jerko
tega to tudi težko, ker sva si kljub podobnosti in glasu zelo različni,« pravi Ana, ki je značajsko bolj po očetu. Zanimivo bo videti tudi, kako bosta njen nastop sprejela občinstvo in žirija, saj Anina mama še vedno velja za največjo slovensko pevko vseh časov. »Mislim, da lepo, saj vendarle ni veliko primerov, da bi otrok v takem šovu imitiral enega od staršev. In še lepa pesem bo. Po moje pa je to težje od drugih preobrazb. Mamo izjemno cenim in spoštujem in čisto iz psihološkega vidika v sebi vem, da je nedotakljiva,« dodaja Dežmanova, ki bi z največjim veseljem odpela tudi katero od drugih njej ljubih maminih pesmi, denimo Ko ljubezen umre, Tisti dan, Moja strast, Neodposlano pismo, Zlati prah imaš v očeh, Lastovke.

Presenečenje v oddaji?

Ana je poklicno ubrala malce drugačno pot kot njena mama. Čeprav so Vilerjevo v mladih letih vztrajno vabili v opero, se za to ni nikdar odločila. Zato pa so operne deske že od nekdaj Anina velika strast in glede na njene dosedanje dosežke se zdi, kot da poleg svojih uresničuje tudi mamine sanje. A čeprav gre za različni glasbeni zvrsti, njunim primerjavam ni konca. »Ne motijo me, to je nekaj normalnega. Mislim pa, da so se spremenili pogledi drugih na to, saj sem vendarle zajadrala v operne vode, glasovno sem se precej oddaljila od mame. Ko je prava priložnost, zelo rada zapojem mamine pesmi, saj je to prava zimzelena zakladnica, to je moja glasbena dediščina, ki mi veliko pomeni. Je nekaj večnega in bo tukaj za vse, tudi ko nas ne bo več. Še nastopava skupaj, a trenutno bolj poredko,« pravi.

Ana se bo po splošnem prepričanju v izzivu odrezala odlično in zagotovo ne samo presenetila, ampak osupnila. Zna pa se zgoditi, da snovalci oddaje tudi njej pripravljajo kakšno veliko presenečenje. Ker bo priložnost več kot primerna in ker bi bilo kaj takšnega od Vilerjeve tudi pričakovati, Ana potihem sumi, da se mama utegne pojaviti v oddaji.

Elda Viler še dandanes velja za eno najboljših slovenskih pevk.
Elda Viler še dandanes velja za eno najboljših slovenskih pevk.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije