Glasbeniki z narodno-zabavne scene zaigrali in zapeli kar z domačih balkonov

Zdravje je zdaj na prvem mestu, razmišlja Sašo Avsenik.
Fotografija: Sašo Avsenik: Zdravje je najpomembnejše! FOTO: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
Sašo Avsenik: Zdravje je najpomembnejše! FOTO: OSEBNI ARHIV

»Naša varnost je zdaj na prvem mestu. Jaz vedno mislim, da je lahko tudi še veliko slabše,« pravi Sašo Avsenik, ki zdaj večino časa namenja družini. »Sicer pa lahko glasbeniki veliko naredimo tudi vsak zase, doma. Povečini imamo vsi svoje studie, v katerih lahko snemamo in ustvarjamo nove viže,« še pravi mladi nadaljevalec bogate Avsenikove zapuščine iz Begunj. V nezavidljivem položaju pa so se znašli številni, ki imajo zasebne glasbene šole, ki so, tako kot javne, morale zapreti svoja vrata. S to razliko, da so kot zasebniki ostali brez prihodkov.

Učenje na daljavo

No, po zaslugi napredne tehnologije pa tudi to ni več tako nepremostljiva težava, saj so številni začeli poučevati kar na spletnih straneh in skypu. Eden takih je Simon Bučar, znan po edinstvenih glasbenih projektih, kjer z učenci po več dni v krajih po Sloveniji raztegoval meh. Prav za to nedeljo, 22. marca, je pripravljal Večer harmonike in smeha v Sostrem, ki je, razumljivo, prestavljen za nedoločen čas.

Učenja v videolekcijah se je lotil tudi koroški harmonikar Klemen Rošer, Velenjčan Robert Goter, ki je pravzaprav oral ledino in je prvi, ki je prek svoje zasebne glasbene šole z računalniškim programom VSLN razvil program učenja diatonične harmonike na daljavo, pa najde čas tudi za dobrodelnost. V teh dneh namreč pomaga razvažati viške hrane, ki ostane v trgovinah po zaprtju.

Modrijani svetujejo: ostanite doma

»Glasbeniki delamo za ljudi. Zdaj je naše poslanstvo, da ozaveščamo. Zato tudi Modrijani spodbujamo vse, da ostajajo doma in skrbijo za vse preventivne ukrepe. Vsem, ki v teh težkih razmerah morajo v službo, pa sporočamo, da mislimo nanje in jim želimo veliko zdravja in vsega dobrega,« je sporočil javnosti v imenu vseh modrijanov Blaž Švab, ki tako kot vsi drugi ostaja doma. Še sreča, da so vsi v hišah, obdanih z vrtovi, za katere bodo imeli zdaj več časa.

»Izkazati se moramo kot modra, solidarna in strpna družba. Ravnati pošteno do sebe in drugih. Pokazati moramo, da je skrb za sočloveka prva in edina prioriteta. Za druženje in koncerte bo še čas,« še miri ljudi Blaž.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije