FESTIVAL

Festivalski jubilej z zvezdami

Začenja se 60. Jazz festival Ljubljana. Prvi imeni sta John Zorn in kolektiv Snarky Puppy.
Fotografija: Vrhunska slovenska zasedba Ecliptic
Odpri galerijo
Vrhunska slovenska zasedba Ecliptic

V kolektivnem spominu ljubiteljev jazza še vedno odzvanja veličastno praznovanje 50-letnice Jazz festivala Ljubljana, ki ostaja ena največjih in najbolj uspešnih zgodb pri nas.

Nastopil bo odlični Drago Ivanuša s programom La bete Humaine. FOTO: Žiga Koritnik
Nastopil bo odlični Drago Ivanuša s programom La bete Humaine. FOTO: Žiga Koritnik
Takrat je Slovenijo skupaj z vrsto tujih novinarjev, glasbenikov in založnikov obiskal tudi poznejši soselektor Pedro Costa, ki je predstavljal svojo založbo Clean Feed, in tudi takrat je bilo osrednje ime newyorški jazz guru John Zorn s karavano. Minilo je desetletje in pred nami je že 60. edicija enega najstarejših jazz festivalov, ki se bo odvijala med 18. in 22. junijem.

Letošnji program je okrogli obletnici primerno širok in tudi bolj zvezdniški. Programska vodja sta Edin Zubčević in Bogdan Benigar, ta je postavljal program že ob 50-letnici, in že takrat naj bi se z Zornom neformalno dogovorila, da se bomo čez deset let spet srečali.

Prihaja John Zorn.
Prihaja John Zorn.
Tako bomo 19. junija priča enkratni in spektakularni izvedbi njegovega dela Bagatelles, ki ga bo v Gallusovi dvorani na maratonskem več kot peturnem koncertu izvedlo kar 14 vrhunskih glasbenih skupin in posameznikov – med njimi kultna Masada, John Medeski Trio, Peter Evans ter Asmodeus z Marcom Ribotom. Pred tem pa bomo lahko v parku pred Cankarjevim domom prisluhnili brezplačnemu nastopu Matsa Gustafssona in Kena Vandermarka, ki prihaja v sodelovanju z 40. Jazz festivalom Saalfelden.

Letos bo veliko brezplačnih vsebin, tudi Johnu Zornu bomo lahko brezplačno prisluhnili, ko bo 18. junija, prav tako v Gallusovi dvorani, odigral orgelski recital z naslovom The Hermetic Organ. Prihod Zorna s tako močno ekipo je izjemen dosežek in tudi priznanje organizatorjem.

Vrhunska slovenska zasedba Ecliptic
Vrhunska slovenska zasedba Ecliptic
A to ni vse, v Slovenijo prvič prihaja eden najbolj iskanih glasbenih kolektivov Snarky Puppy, ki bo nastopil na zaključnem večeru v soboto, 22. junija, v Križankah. To bo enkraten in nepozaben glasbeni dogodek, ki nam bo prinesel mešanico jazza, rocka in funka. Za konec velja izpostaviti, da bo tudi veliko vrhunskih domačih izvajalcev.

Zanimivo bo sodelovanje Big banda s petimi slovenskimi glasbeniki, ki živijo in ustvarjajo v New Yorku in so prispevali svoje kompozicije, to so: Jernej Bervar, Marko Črnčec, Vid Jamnik, Jan Kus, Igor Lumpert in Žan Tetičkovič. Od domačih imen velja izpostaviti še nastop zasedb Kukushai, Ecliptic, Kaja Draksler Octet, Jan Kus in The Slavo Rican Assembly ter Draga Ivanušo.


Več domačih izvajalcev se bo predstavilo v sklopu progama Abeceda II. V spremljevalnem programu najdemo vsebine za otroke, Boštjan Gombač in Zlatko Kaučič sta pripravila koncert za otroke, Žiga Koritnik bo imel fotografsko razstavo Cloud 9. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije