EVROVIZIJA

Evrovizijski škandal, v katerega je bila vpletena Slovenka

Objavljeno 19. maj 2019 11.22 | Posodobljeno 19. maj 2019 11.36 | Piše: T. V.

Zasedla je sedmo mesto.

Zasedba Mocedades je s kopijo slovenske pesmi zasedla drugo mesto. FOTO: posnetek zaslona
Pesem Evrovizije so prvič izvedli leta 1956 v Švici. V desetletjih, ki so sledila, se je zvrstilo 63 zmagovalcev, poleg njih pa številni nastopajoči, manjkalo pa ni niti takih ali drugačnih škandalov, tudi političnih. V enega večjih pa je bila, a ne po svoji krivdi, vpletena tudi Slovenka.

Prva evrovizijska leta so bila precej sporna za Španijo, ki ji je tedaj vladal diktator Francisco Franco. Da bi izboljšal podobo svoje države v svetu in turistično sezono, je na Evroviziji leta 1968 kupil zmago: drugim evrovizijskim žirijam so v zameno za glas ponujali celo denar. Španka Maciel je slavila s pesmijo La la la z eno točko pred Britancem Cliffom Richardsom s pesmijo Congratulations.

Španija je bila v škandal ponovno vpletena pet let kasneje, ko so številni v pesmi skupine Mocedades Eres Tu prepoznali pesem Brez besed, s katero je šest let prej Jugoslavijo na Evroviziji zastopala Slovenka Berta Ambrož. Čeprav so številni menili, da gre za čisto kopijo slovenske pesmi, za katero je glasbo napisal Mojmir Sepe, besedilo pa Elza Budau in je zasedla sedmo mesto, je Eres Tu postala velik hit.Deli s prijatelji