KONCERT

Dve leti je razvijal svoja klavirja

Ólafur Arnalds je vrhunski pianist in avtor z Islandije. V soboto, 13. oktobra, bo nastopil v Cankarjevem domu.
Fotografija: Predstavil bo svoj aktualni album. FOTO: Benjamin Hardman
Odpri galerijo
Predstavil bo svoj aktualni album. FOTO: Benjamin Hardman

Med koncertnimi vrhunci letošnje jeseni je nedvomno nastop islandskega megazvezdnika Ólafurja Arnaldsa v ljubljanskem Cankarjevem domu. Zvezdnik, ki ga postavljajo ob bok Björk in Sigur Rós, torej v sam vrh islandskih glasbenih velikanov, spada med najbolj inovativne in tudi najbolj vplivne avtorje, ki so močno zaznamovali glasbeni okus mlajše generacije.

V Ljubljano prihaja na krilih svojega aktualnega albuma re:member, gre za zanimiv glasbeni projekt, saj je vložil veliko denarja v razvoj posebnega sistema dveh mehaničnih klavirjev, ki z uporabo računalniške opreme analizirata njegov način igranja, nato pa začneta sama igrati variacije na njegovo temo.


Predstavil se bo tudi s posebno zbirko klavirjev in sintetizatorjev zvoka ter nekoliko drugače ozvočenim spremljevalnim godalnim kvartetom. Ólafur je svoja nenavadna klavirja razvijal več kot dve leti in z njima že navdušil ljubitelje glasbe iz vseh koncev sveta.

»Najpomembnejša stvar pri glasbeniku se mi zdi njegova zmožnost navdihovanja. V veliko veselje mi je slišati, da je moja glasba ljudi spodbudila k ustvarjanju, najsi gre za sliko, pesem, avtorsko glasbo ali nekaj popolnoma drugačnega. Glasba ni enosmerna ulica, je dvogovor, v katerem je poslušalčeva vloga prav tako pomembna kot umetnikova. To je moja plat zgodbe. Kakšna je vaša?« sprašuje Ólafur Arnalds. Koncert bo v soboto, 13. oktobra, ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas