Dva dni, dva koncerta

V Švici so pripravili koncert za zdomce, ob pesmi Tam, kjer murke cveto se je orosilo marsikatero oko.
Fotografija: Petovia kvintet je prebil led in se uspešno predstavil v tujini. FOTO: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
Petovia kvintet je prebil led in se uspešno predstavil v tujini. FOTO: OSEBNI ARHIV

Pevka Larisa Majcen, ki je nekaj mesecev pela tudi v Ansamblu Saša Avsenika, se je pred slabim letom pridružila fantom iz domačih logov. Aljaž Kolarič, Miran Zorko, Kristijan Markež, Jasmin Gavez in Denis Godec so nekaj časa peli in igrali sami, ko so medse sprejeli Lariso, pa so dobili nov zagon in uspehi so se lani kar vrstili.
Zadovoljni po dveh razprodanih koncertih FOTO: OSEBNI ARHIV
Zadovoljni po dveh razprodanih koncertih FOTO: OSEBNI ARHIV

Na 50. ptujskem festivalu narodno-zabavne glasbe jih je družba Radio-Tednik Ptuj razglasila za hišni ansambel tega festivala, v istem mesecu so postali tudi absolutni zmagovalci festivala Graška gora poje in igra. Konec leta so dočakali prvi nastop v tujini. Na dvodnevno turnejo so odpotovali v Švico, kjer so prvi dan igrali za slovensko planinsko društvo SPD Triglav, kjer so pripravili pravi slovenski večer za vse zdomce, ki živijo v Švici.
 

Vse pesmi v slovenskem jeziku


»Bilo je čudovito, Slovencem smo res pričarali nepozaben večer z našo narodno-zabavno glasbo, saj smo vse skladbe izvedli v našem, slovenskem jeziku. In takoj smo opazili, da so vsi navzoči ob izvedenih melodijah zelo uživali, nekateri so se celo zamislili in potočili kakšno solzo ob spominu na svojo domovino in našo neponovljivo glasbo,« nam pove Larisa Majcen. In prizna, da se tudi oni kar niso mogli ločiti od vseh zbranih in besede, predvsem o lepi domovini Sloveniji, so si izmenjevali še dolgo v noč. Za kar je še zlasti zaslužen Tomaž Tišler, ki je članom Petovia kvinteta ponudil možnost, da so se predstavili v njegovi skupnosti v tujini.

Dan zatem so igrali še v visokogorskem hotelu Hasenstrick za vse švicarske goste, ki tudi zelo dobro poznajo našo glasbo in jo obožujejo. »To se je dalo opaziti takoj, po prvih zaigranih taktih. Pravzaprav se kljub koncertnemu izvajanju gostje niso mogli upreti temu, da ne bi zaplesali in zavriskali ob naših skladbah, ki so jih prvič slišali od naših vzornikov, članov Ansambla bratov Avsenik in Alpskega kvinteta, ki so tudi nam, mlajšim generacijam, utirali pot v tujini. In odziv publike je bil res enkraten, saj to glasbo cenijo in spoštujejo, zato ves čas aplavdirajo pred vsako zaigrano skladbo in po njej, vmes pa tudi zapojejo. In bili smo res prijetno presenečeni. In ko jim je naša Larisa zapela še legendarno skladbo Tam, kjer murke cveto, ki ni bila nikoli prevedena v nemški jezik, jim je zastal dih, oči pa so se jim orosile. Navdušenje je bilo tolikšno, da en sam priklon ni zadoščal,« nam povedo člani Petovia kvinteta.


Seveda sta bili dvorani obakrat razprodani. Organizator drugega koncertnega dne je bil Joseph Duss, zastopnik Alpskega kvinteta v tujini in nasploh eden pomembnejših menedžerjev na nemškem govornem območju, s katerim so stkali pristne vezi in se že dogovorili za nadaljnje sodelovanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije