MALO ZA ŠALO, MALO ZA RES

Dame domače glasbe na potepu po Zgornji Savinjski dolini

Objavljeno 13. oktober 2019 12.28 | Posodobljeno 13. oktober 2019 12.48 | Piše: Mojca Marot

Znane pevke narodno-zabavnih ansamblov se srečujejo že petnajst let. Tokrat so prečesale Spodnjo in Zgornjo Savinjsko dolino, pa tudi pele so.

Dame domače glasbe se ne srečujejo več same, nekatere s seboj vzamejo partnerje, prav tako uspešne glasbenike. FOTO: OSEBNI ARHIV
Pred petnajstimi leti so pevke narodno-zabavnih ansamblov, ki prihajajo iz različnih koncev Slovenije, bolj za šalo kot zares ustanovile klub Dame domače glasbe. In njihovo delovanje se je tako obneslo in prijelo, da srečanja še vedno organizirajo vsako leto, in prav vsakič se odpravijo na izlet. V klubu so pevke, ki so pele v znanih narodno-zabavnih ansamblih, nekatere so še vedno aktivne. »Naš namen je v prvi vrsti druženje, ko nismo na odru ali za njim, seveda pa tudi kakšno zapojemo. Pa s kakšnim veseljem,« pravi Hermina Šegovc, ki je zaradi nesreče moža Franca Šegovca letos preživljala težke dni, a se je na srečo vse dobro izteklo, in tako so Štirje kovači trenutno najstarejši še delujoči ansambel pri nas, maja so na odru proslavili 65-letnico delovanja. Klub so sicer ustanovile glasbene dame Cita Galič, Stanka Kovačič, ki je še vedno predsednica, in Majda Renko. »Občasno se srečujemo tudi med letom, vedno rade kaj zapojemo, enkrat na leto pa gremo na izlet. Tokrat smo se zbrali v Šempetru v Savinjski dolini, nato pa nas je pot vodila v Zgornjo Savinjsko dolino. Seveda nismo bile same, spremljali so nas naši partnerji, nekateri tudi sami glasbeniki. Ogledali smo si Mozirski gaj, ki je te dni odet v čudovite jesenske barve, nato smo pot nadaljevali proti Solčavi do Turistično-informacijskega centra Rinka, kjer nas je prijazno sprejela županja Solčave Katarina Prelesnik. Po ogledu in nekaj zapetih pesmih smo se odpravili proti Logarski dolini, kjer se odpre pogled proti Kamniško-Savinjskim Alpam, seveda je bil obvezen ogled slapa Rinka. Sledilo je kosilo v Radegundi v Mozirju, nato pa smo se polni lepih vtisov vračali proti domu,« nam je letošnje srečanje opisala Šegovčeva. Seveda so se razšle z željo, da se kmalu znova srečajo. Prvič se je šest glasbenih dam srečalo leta 2002 in doslej so že dodobra prečesale državo, bile so tudi čez mejo. Nekatere se srečanja udeležijo vsako leto, če le lahko. Letos so čas našli Hermina in Franc Šegovc (Štirje kovači), Jelka Hafner (Ansambel Igor in Zlati zvoki) z možem Dragom, Cita in Jože Galič (Ansambel Slovenija), Majda Petan (Ansambel Štajerski vagabundi), Erika Zakonjšek in Stane Klančar, Jožica Vidic, Stanka Kovačič, Tatjana Vidmar (sestre Potočnik – Ansambel Dobri znanci), Vera Šolinc (Vera & Originali, nekoč Gašperji), manjkala nista niti Danijela in njen mož Bojan Zeme (Ansambel Zeme). 
Deli s prijatelji